Кламер БГ - Новини: Пловдивчанка е заплашена от 5 г. затвор за събаряне на емблематична стара къща

Пловдивчанка е заплашена от 5 г. затвор за събаряне на емблематична стара къща

България

|
Четв, 22 Апр 2021г. 14:09ч.
Пловдивчанка е заплашена от 5 г. затвор за събаряне на емблематична стара къща

Прокуратурата заведе безпрецедентно наказателно дело за унищожаване на архитектурното богатство на Пловдив. 55-годишната Вероника Иванова е ще бъде дадена на съда за организиране на разрушаването на къщата на известния търговец Васил Куцоглу, която е паметник на културата, съобщи прокуратурата.

Собствениците на къщата са имали разрешение да я реставрират. Иванова е била пълномощник на фирма за строителство и търговия с недвижими имоти, която през 2017 г. купила старата сграда.

Носещата конструкция на постройката била монолитна и е била в задоволително състояние. Къщата е построена през 1910 година и не е била застрашена от самосрутване.Тя е под закрилата на Закона за културното наследство. Това означава, че всякаква намеса може да се извършва само след предварително съгласуване с властите.

През 2018 г. от фирмата собственик е наела архитект, който е изготвил проект за реконструкция. Проектът включвал запазване на фасадата с декоративните пластики и допълване на изчезнали фрагменти, видими в архивни документи. Този план е получил положително становище от Националния институт за недвижимо културно наследство, след което той бил съгласуван с Министерството на културата.

През март 2019 г. главният архитект на район "Централен" в Пловдив издал разрешение за ремонт, възстановяване и реконструкция на сградата.

На 5 юни 2019 година Иванова се е свързала със строителна фирма, за да изпрати багер в имота. Обяснила на собственика на фирмата, че машината трябва да събори парче от едната стена. Когато той си тръгнал, жената наредила на багериста да събори и другите две стени, а на другия ден извикала транспорт за извозване на отпадъците.

Ако вината на Иванова бъде доказана в съда, тя може да бъде осъдена на до пет години затвор и до 10 хиляди лева глоба.

Съборената къща е проектирана от арх. Йосиф Шнитер и е построена по поръчка на тютюневия търговец Васил Куцоглу. Търговецът използвал сградата, когато пристигал в Пловдив по различни дела. Тя последва съдбата на множество стари къщи в Пловдив, включително на известните Тютюневи складове. Първо един от складовете бе разрушен, а малко след това голям пожар унищожи почти изцяло други три от тях. За пожара бе осъден на 4 години затвор бездомникът Любомир Данчев.

mediapool.bg