Кламер БГ - Новини: Плевнелиев поиска пари и спокойствие за армията

Плевнелиев поиска пари и спокойствие за армията

България

|
Пет, 17 Апр 2015г. 17:31ч.
Плевнелиев поиска пари и спокойствие за армията

Българската армия има нужда от сериозна модернизация и допълнително финансиране за доизграждане и развиване на своите способности и изпълнение на мисиите си. Това заяви президентът Росен Плевнелие, след като посети гарнизонния учебен център "Анево", където се запозна със задачите и мисиите на военнослужещите от 61-ва Стрямска механизирана бригада.

"Българската армия трябва да бъде оставена на спокойствие, за да изпълнява функциите си, проблемите не бива да се подминават, но не бива и да се политизират", заяви Плевнелиев, цитиран от прессекретариата на държавния глава.

Той неколкократно поиска бюджетът да бъде актуализиран и армията да получи още средства тази година, но правителството засега не приема насериозно исканията му. Плевнелиев обяви, че ще свика и заседание на Консултативния съвет за национална сигурност за състоянието на армията, но засега няма сигнали, че може да бъдат осигурени още средства.

Той съобщи, че заседанието най-вероятно ще се проведе в началото на май.

"Съгласуваме го с правителството, за да сме сигурни за присъствието на всеки, който ще чуем от гледна точка на така необходимият дебат и отдавна отлагани решения за модернизиране и гарантиране на ресурс за изграждане способностите в Българската армия", каза президентът.

Той посочи, че средата за сигурност се променя и за съжаление се влошава.

"Никога след края на Втората световна война в Европа не е имало толкова кризи и това бе отбелязано на срещата на върха на НАТО в Уелс миналата година", коментира Плевнелиев.

По думите му демокрацията не е даденост, а се защитава.

"Една война може да бъде спечелена, но по-важно е мирът да бъде гарантиран, а за това ни е необходима армия, която да е мотивирана и способна“, заяви държавният глава.

Плевнелиев пое ангажимент пред НАТО България да увеличи бюджета за отбрана, но правителството не го изпълни и дори намали разходите със 77 млн. лева спрямо миналата.

В сектора се очаква допълнително напрежение заради решението на правителството да въведе пенсионна възраст за военните, което е силно непопулярно в сектора.

В края на демонстрацията в петък президентът получи от ръководството на военното формирование подарък щик – образец от 1912 г.

"Нацията ни трябва да види труда ви и да се гордее с вас, така както аз съм горд, че съм ваш главнокомандващ“, каза президентът.

От своя страна бригаден генерал Димитър Шивиков, командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, посочи, че посещението на президента е "знак за високата подкрепа, която държавното ръководство дава на Българската армия".

"Във ваше лице виждаме главнокомандващ, който милее за Българската армия“, каза ген. Шивиков по време на срещата с държавния глава.

Военните повдигнаха пред държавния глава въпроси за социалните права, недостига на резервни части за военната техника и проблеми с логистиката.

mediapool.bg