Кламер БГ - Новини: Плевнелиев: ЕС трябва да докаже, че може да следва обща политика за мигрантите

Плевнелиев: ЕС трябва да докаже, че може да следва обща политика за мигрантите

България

|
Вт, 08 Септ 2015г. 18:46ч.
Плевнелиев: ЕС трябва да докаже, че може да следва обща политика за мигрантите

Миграционният натиск изправя пред сериозно изпитание европейските държави и ЕС трябва да докаже, че е способен да взима общи решения и да следва обща политика за справянето с този въпрос. Това е позицията на президента Росен Плевнелиев и на вицепремиера и министър на външните работи на Белгия Дидие Рейндерс, които са разговаряли на "Дондуков" 2, съобщиха от прессекретариата на държавния глава във вторник.

Двамата са били единодушни, че е необходима солидарност между европейските държави и че ЕС трябва да засили контрола върху външните си граници.

"През последните години България беше изправена пред безпрецедентен миграционен натиск. Страната ни не разполага с големи икономически възможности, но въпреки това вложи много средства за настаняването и интеграцията на хилядите хора, които потърсиха спасение у нас от войната в Сирия", заявил държавният глава.

България е решена да приеме адекватно законодателство, което да позволи ефективното противодействие на корупцията и организираната престъпност, е уверил държавният глава. Дидие Рейндерс е посочил, че европейските партньори очакват напредък в предприетите реформи за укрепване на капацитета на правоохранителните институции в България, което ще доведе и до напредък в процеса на присъединяване на страната ни към Шенген.

Възможностите за насърчаване на двустранните търговско-икономически отношения и за увеличаване на белгийските инвестиции в България, също са били сред акцентите по време на срещата. През 2014 г. стокообменът между двете държави достига 1.45 млрд. евро, а износът на България бележи ръст от 43 на сто в сравнение с 2013 г. Общият обем на белгийските инвестиции у нас за периода 2005-2014 г. е 1039 млн. евро и по думите на президента Плевнелиев съществува потенциал за разширяване на сътрудничеството в енергетиката, транспорта, производството на храни и туризма. Компании от Белгия проявяват интерес и към инвестиции във водния сектор у нас.

Президентът Плевнелиев и вицепремиерът Рейндерс са подчертали отличното двустранно сътрудничество в сферите на отбраната и сигурността. На срещата е била потвърдена готовността на двете държави за активизиране на партньорството между специалните служби в борбата срещу тероризма и нелегалния трафик на хора.

По време на срещата президентът Плевнелиев е призовал регионът на Югоизточна Европа да остане във фокуса на европейския дневен ред, за да не се допусне дестабилизация на Балканите. Държавният глава отново е подчертал, че перспективата за европейска интеграция е единственият двигател за позитивна промяна в Югоизточна Европа и изисква неотклонен ангажимент от страна на европейските държави и институции.

mediapool.bg