Кламер БГ - Новини: Пикът на грипната емидемия предстои

Пикът на грипната емидемия предстои

България

|
Нед, 20 Ян 2019г. 16:08ч.
Пикът на грипната емидемия предстои

Пикът на грипната епидемия у нас все още не достигнат.

Това заяви в предаването "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

По думите на специалиста все още сме в началото, тъй като тази година в ЕС грипът се развива по-бавно. В момента в нашия регион по-широко разпространение има единствено в Хърватска. Той смята, че обявяването на грипна ситуация от много области в нашата страна е добро, защото практиката доказва, че въвеждането ѝ по области води до по-голям ефект.

Досега грипна епидемия бе обявена в областите Перник, Пазарджик, Стара Загора, Ямбол, Бургас, Шумен, Силистра и Смолян.

По думите на д-р Кантарджиев в този момент в страната няма голям брой болни. Боледуват 100 хиляди души, докато през миналата година по това време е имало по 200 хиляди на седмица.

"Повече ще боледуват млади, повече ще боледуват хора в трудоспособна възраст. Предстои разпространението на грипа в повечето области и затова трябва да се усилят личните мерки. Никакъв контакт с болни, тоалетни кърпички. Когато някой кашля в градския транспорт, вадим кърпичката и я слагаме на лицето. Да се проветрява. Най-хубавото време да се проветрява е моментът, когато вали сняг. Тогава е най-чистият въздух и трябва да се проветрява", разказа Кантарджиев пред БНТ.

По думите му други превантивни мерки са витамин D, физическа активност и добро настроение.

mediapool.bg