Кламер БГ - Новини: Трима са задържани след протеста в Асеновград, сред тях и Перата

Трима са задържани след протеста в Асеновград, сред тях и Перата

България

|
Пон, 03 Юли 2017г. 13:34ч.
Трима са задържани след протеста в Асеновград, сред тях и Перата

Трима души са задържани след най-големия протест срещу ромската махала в Асеновград, провел се в неделя вечерта. Сред арестуваните е и Петър Низамов-Перата, който бе обявен за издирване, след като нападна оператора на бТВ Петър Джанаваров.

Това обяви в понеделник шефът на пловдивската полиция Атанас Илков. По думите му Перата е бил задържан късно през нощта в родния му Бургас. В неделя той бе заснет да напада Петър Джанаваров на кръговото кръстовище пред църквата "Св. Атанас", където бе разположен и основният кордон на полицията.

Пострадалият разказва, че при инцидента той е видял как човек с телефон в ръката се приближава и опитал да отстъпи, но залитнал. Перата на свой ред твърди, че операторът му е изблъскал телефона от ръката. Според Джанаваров известният с криминалните си прояви в Бургас мъж го е ударил, наплюл, напсувал и заплашил.

"Това е много нагла постъпка от негова страна (на Перата – бел.ред.)... Той демонстрира, че от него може да се очаква всичко", коментира случаят полицейският началник Илков пред бТВ.

Петият протест в Асеновград мина без сериозни сблъсъци

По време на петия поред протест заради нападнатите от роми гребци миналия понеделник, в Асеновград се събраха над 5000 души. В шествието участваха хора от цялата страна, сред които се открояваха рокери и привърженици на различни футболни отбори.

По-сериозно напрежение имаше пред полицейските сили, преграждащи две от улиците към ромската махала, където група протестиращи започнаха да хвърлят бутилки, но до сблъсъци с униформените така и не се стигна.

"Смятам, че мероприятието мина нормално, предвид емоционалния заряд. Благодаря на гражданите, че не се поддадоха на провокациите да разбият полицейския кордон и да се насочат към махалата. Голяма част от гражданите наистина разбират, че не е от полза подобна ескалация за никого, заявиха мирно своята позиция. Засега обстановката е нормална. Полицейските части ще останат до момента, в който градът започне да живее в всекидневния си ритъм", заяви главният секретар на МВР Младен Маринов.

"Размириците в Асеновград не са дневният ред на обществото ни в момента. Причините и последиците не са актуални. Законите трябва да се изпълняват от всички граждани. Поздравявам полицаите за добре свършената работа", заяви в понеделник и правосъдният министър Цецка Цачева пред БНТ.

АЕЖ: Медиите носят отговорност за поведението на Низамов

Междувременно Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) остро осъди поведението на Петър Низамов, посочвайки, че "нападението над журналисти е особено сериозно, тъй като освен посегателство срещу личността е и накърняване на интересите на обществото да бъде информирано".

"Призоваваме институциите да приложат цялата строгост на закона. В една правова държава лице като Низамов не може безнаказано да упражнява тормоз върху различни групи от обществото. Припомняме, че АЕЖ-България съвсем наскоро излезе с позиция по повод делата, заведени от Петър Низамов срещу бургаски медии. Недопустимо е журналистите да плащат цената за липсата на адекватно правораздаване", се казва още в позицията на асоциацията.

Както е известно, Перата доби национална известност през април м.г. благодарение на клип във Фейсбук, в който със свои сподвижници "задържаха" със "свински опашки" незаконни мигранти в района на турската граница. По този повод от АЕЖ отбелязват, че в случая медиите носят пряка отговорност за публичното поведение на Низамов.

"Въпросният индивид получи немалка медийна слава заради агресивното си поведение спрямо бежанци. Еволюцията на Низамов е категорично доказателство защо журналистите не трябва да дават безкритична трибуна, а още по-малко да превръщат в герои насилници, проповядващи омраза. Да сееш ветрове може да изглежда атрактивно от телевизионния екран и да привлича аудитория, но това е за кратко, а след това бурите няма да закъснеят и ще бъдат жънати дълго от много повече хора", категорични са от Асоциацията на европейските журналисти.

mediapool.bg