Кламер БГ - Новини: Петият мандат на Нетаняху може да се окаже най-късият, ако му бъдат предявени обвинения

Петият мандат на Нетаняху може да се окаже най-късият, ако му бъдат предявени обвинения

Свят

|
Четв, 11 Апр 2019г. 14:48ч.
Петият мандат на Нетаняху може да се окаже най-късият, ако му бъдат предявени обвинения

Макар че израелският премиер Бенямин Нетаняху изглежда е готов за пети мандат след парламентарните избори, но рекордно дългото му управление, може да бъде съкратено, ако му бъдат предявени обвинения, предричат анализатори, цитирани от ДПА.

Но Нетаняху няма да се даде лесно: според анализатори той ще направи всичко възможно, за да не допусне евентуални обвинения в корупция да скъсят мандатът му, ако бъде номиниран за премиер.

Опасността от обвинения се очаква да изиграе и ключова роля в преговорите за съставяне на коалиция.

"Много е вероятно Нетаняху да изиска от коалиционните си партньори да не развалят коалицията, ако бъде обвинен, което е твърде вероятно", казва пред ДПА Еманюел Навон, преподавател в Университета в Тел Авив.

Той добави, че Нетаняху несъмнено е победител на изборите.

"Няма как Бени Ганц да състави правителство", каза Навон за основния съперник на Нетаняху и добави: "Не само защото той няма повече места в парламента от "Ликуд" и дори не може да претендира за някаква психологическа победа, но и защото не може да разчита на мнозинство в парламента".

Менахем Клайн, професор в Университета Бар Илан, каза пред ДПА: "Нетаняху ще направи всичко по силите си, за да избегне предявяването на обвинения".

Главният прокурор Авишай Манделблит каза в края на февруари, че възнамерява да повдигне на Нетаняху обвинения за подкуп, измама и злоупотреба с доверие, но каза, че чака от него обяснения.

Ако Нетаняху бъде обвинен, докато още е на власт, това ще е първият път в историята на Израел на повдигане на обвинения на действащ премиер. Въпреки това законът не изисква той да подаде оставка, преди да бъде осъден.

Клайн отбеляза, че е възможно (подкрепящата Нетаняху) коалиция да приеме закон, който би дал на избраните политици имунитет срещу наказателно преследване.

Попитан в предизборно интервю по Канал 12 дали ще иска приемане на подобен закон, Нетаняху отговори, че не "се е замесвал" в такива опити и няма намерение да го прави.

Клайн посочи, че утраортодоксалните партии, смятани за естествени коалиционни партньори на партията на Нетаняху "Ликуд", едва ли ще възразят срещу подобен закон.

Освен това Безалел Смотрич, лидер на крайнодесния Съюз на десните партии, каза по-рано, че партията му би подкрепила подобно законодателство.

Алуф Бен, главен редактор на израелския в. "Аарец", вчера предположи, че Нетаняху и Смотрич ще постигнат сделка, при която Нетаняху ще предложи анексии на палестински територии в замяна на имунитет срещу наказателно преследване.

"За да бъде прието законодателство, което по един или друг начин да "погребе" обвиненията срещу Нетаняху, премиерът ще трябва да координира очакваната "сделка на века" с американския президент Доналд Тръмп по начин, позволяващ на Израел да обяви суверенитет над еврейските селища и да гарантира, че никой заселник няма да бъде изселен", написа Бен.

Въпреки това лидерът на дясноцентристката партия "Кулано", Моше Кахлон каза, че не би подкрепил закон, който би спрял съдебното преследване срещу Нетаняху, отбеляза Реувен Хазан, професор в Еврейския университет в Ерусалим.

"Той ще помогне на Нетаняху да състави правителство, но няма да му помогне да остане на власт", прогнозира Хазан.

Хазан каза, че Нетаняху лесно ще изгради коалиция, но "тъй като има силен съперник, който му диша във врата, а главният прокурор го е взел на мушка, това е само началото на петия мандат на Нетаняху".

"Този пети мандат може да се окаже най-късият", заключи Хазан.

По БТА

mediapool.bg