Кламер БГ - Новини: Петима българи годишно ще бъдат приемани за белодробна трансплантация във Виена

Петима българи годишно ще бъдат приемани за белодробна трансплантация във Виена

България

|
Пет, 25 Ян 2019г. 13:11ч.
Петима българи годишно ще бъдат приемани за белодробна трансплантация във Виена

Здравното министерство е подписало споразумение с болницата във Виена за обучение на български лекари за белодробни транспплантации и докато то трае по петима нуждаещи се пациенти от България ще бъдат приемани годишно за трансплантация на бял дроб. Това стана ясно в петък след среща при премиера Бойко Борисов на здравния министър Кирил Ананиев и проф. Валтер Клепетко, президент на Европейската асоциация по градна хирургия и белодробни трансплантации.

Според Ананиев това означава, че трансплантациите там могат да започнат веднага.

Договорът на България с болницата във Виена беше прекратен преди около година и половина и оттогава никъде не се правят белодробни трансплантации на нуждаещите се българи и няколко души починаха без да дочакат операция.

Българските лекари, които ще се обучават във Виена са от болниците "Св.Екатерина" и Военномедицинска академия (ВМА). След трансплантациите състоянието на пациентите ще бъде проследявано в "Света Екатерина".

Ананиев смята, че белодробни трансплантации биха могли да се извършват в България в началото на 2021 година.

“Искаме да направим белодробна трансплантация и в България. Задача на обществото е да осъзнае колко важно е да се даряват органи. И в миналото сме се опитвали да помогнем на България, Виена има голям опит да помага на други държави в обучението на специалисти за такава трансплантация“, каза проф. Клепетко.

Той допълни, че във Виена са били обучавани специалисти от Чехия, Унгария, Словения и Гърция.

Споразумението с болницата във Виена вече е изпратено в Евротрансплант, а в близките дни България ще изпрати и специална заявка за пълноправно членство в европейската донорска мрежа, съобщи Ананиев.

mediapool.bg