Кламер БГ - Новини: Пети пореден ден има над 110 починали пациенти с коронавирусна инфекция

Пети пореден ден има над 110 починали пациенти с коронавирусна инфекция

Коронавирус

|
Съб, 21 Ноем 2020г. 09:48ч.
Пети пореден ден има над 110 починали пациенти с коронавирусна инфекция

България продължава да се изкачва в мрачната статистика за броя на починалите пациенти с коронавирусната инфекция. В събота системата отчита нови 129 смъртни случая и страната вече се намира стабилно на първата позиция в ЕС по брой починали на милион души население и на втора позиция в света след Босна и Херцеговина.

На този фон България далеч не е страната с най-много заразени, което навежда много здравни експерти на мисълта, че здравната система е в колапс и не е способна да оказва помощ на всички нуждаещи се.

В събота проведените 9786 теста са показали 3983 нови случая на COVID-19. Донякъде положителното е, че броят на новооткритите случаи се стабилизира на около 4000 през последните две седмици.

Статистиката еднозначно показва, че България е на последно място в ЕС по направени тестове на глава от населението и е на първо място по смъртност. Това сочи, че в обществото има много болни, които не са обхвани от система и продължават да заразяват. За по-голямата част от тестовете гражданите си плащат сами, за да се диагностицират.

Активните случаи в страната са 81 252, от които 5 942 са хоспитализирани. В тежко състояние и в интензивни отделения са настанени 383 души. Оздравелите са 1061 души, показва още системата.

mediapool.bg