Кламер БГ - Новини: Пет мъртви кошути и елени са открити в благоевградския зоопарк

Пет мъртви кошути и елени са открити в благоевградския зоопарк

България

|
Съб, 07 Окт 2023г. 16:56ч.
Пет мъртви кошути и елени са открити в благоевградския зоопарк

Пет мъртви кошути и елени са открити в благоевградския зоопарк

Пет мъртви животни са открити в благоевградския зоопарк снощи – две кошути, две малки и един елен лопатар.

Общината и полицията проверяват случая, а първоначалните данни сочат отравяне.

Директорът на зоопарка в Благоевград д-р Крум Попниколов уточни пред БНТ, че преди два дни е извършена профилактика на цялата територия на зоологическата градина, която включва обезпаразитяване на обитателите и взимане на кръвни проби.

Ваксинация на животните все още не е направена.

"Препаратът за вътрешно обезпаразитяване е използван и преди, като до сега не е имало проблеми", каза Попниколов.

Останалите животни в зоологическата градина са добре.

По случая е образувано досъдебно производство. От община Благоевград се ангажираха да представят пълна информация, когато приключи разследването и уточниха, че след подаване на сигнала на мястото на инцидента са се отзовали служители на зоопарка и звено "Инспекторат“ към Община Благоевград, след което са били извикани екипи на Областна дирекция на МВР – Благоевград, както и ветеринари от София. Иззети са записи от камерите за видеонаблюдение, които и в момента се преглеждат.

По повод информацията, която се появи в социалните мрежи от потребител, който твърди, че е бил на място и е подал сигнала, кадрите от видеонаблюдението показват, че същата жена не е била в района на зоопарка през вчерашния ден.

Във връзка с публикации в социалните мрежи, в които се разпространява клип от мястото на инцидента с твърдението, че животните са убити от ваксини, Община Благоевград уточнява, че ваксинация на обитателите не е била извършвана.

mediapool.bg