Кламер БГ - Новини: Пендаровски: Тревожно е, че историческите несправедливости срещу ромите са живи

Пендаровски: Тревожно е, че историческите несправедливости срещу ромите са живи

Свят

|
Ср, 03 Авг 2022г. 19:13ч.
Пендаровски: Тревожно е, че историческите несправедливости срещу ромите са живи

Стево Пендаровски, сн. БГНЕС

По повод 2 август, Европейския възпоменателен ден на Холокоста над ромите, президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски изпрати съобщение, в което посочва, че е тревожно, че историческите несправедливости срещу тях са все още живи днес, като отричането на геноцида, извършен срещу ромите, расизма, антициганизма, езика на омразата и дискриминацията, чиято интензивност се увеличава дори в съвременните демократични общества, съобщи МИА, цитирана от БТА.

"Като помним и отдаваме почит на милионите жертви през Втората световна война, не бива да забравяме и за над 4300 ромски деца, жени и мъже, екзекутирани в нацисткия лагер Аушвиц-Биркенау. В този ужасен период от историята са били в сила закони, които обезценяват човешкия живот и достойнството на различни групи, включително и на ромите. Тогавашната идеология правеше възможна експлоатацията на техния труд, нечовешките медицински експерименти, насилствената стерилизация и накрая масови убийства в лагерите на смъртта", казва президентът Пендаровски.

Той припомня, че по време на Втората световна война в цяла Европа и на Балканите са убити над 500 000 роми.

"Тревожно е, че и днес все още са живи историческите несправедливости срещу ромите - отричането на геноцида срещу тях, расизмът, антициганизмът, езикът на омразата и дискриминацията, чиято интензивност дори се засилва в съвременните демократични общества. Всичко това изтласква ромите в маргинално положение и затруднява борбата за човешките им права и свободи. Ромите са неделима част от македонската социална мозайка, която споделя стремежите и жертвите в борбата за свободно общество. Това съжителство трябва да продължи в духа на солидарност, хуманност и взаимно уважение", подчертава Пендаровски.

Нека си припомним, казва президентът, историческите факти за най-голямото зло в историята на човечеството чрез личните свидетелства на оцелелите.

Но наш дълг и наша обща историческа и цивилизационна отговорност е да се противопоставим публично на подобни явления, за да не се повторят никога трагедиите от Втората световна война, посочва Пендаровски.

По повод Европейски възпоменателен ден на Холокоста над ромите в Президентството се състоя възпоменателна церемония, при която в двора бе посадено дърво и бе поставена паметна плоча с надпис "В чест и памет на жертвите роми по време на Втората световна война". На възпоменанието бяха прочетени свидетелства на оцелели от Втората световна война членове на ромската общност.

mediapool.bg