Кламер БГ - Новини: Пендаровски: България ни предлага нацист за сближаване на двете страни

Пендаровски: България ни предлага нацист за сближаване на двете страни

България

|
Нед, 17 Апр 2022г. 18:16ч.
Пендаровски: България ни предлага нацист за сближаване на двете страни

Стево Пендаровски

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски реагира на откриването на клуб "Ванчо Михайлов" в Битоля, заявявайки, че въпреки че културните центрове навсякъде в демократичния свят са стъпка към приобщаването на народите и техните култури, наименуването на културна институция на доказан сътрудник на фашисткия режим от Втората световна война не служи на тази благородна кауза, предаде бТВ.

Реакцията на Пендаровски е след вчерашната церемония в клуба в Битоля, на която се яви българска делегация, водена от премиер Кирил Петков.

"Без да оспорваме доброто намерение на премиера Петков, вчера в Битоля българската делегация включваше двама представители на бившето правителство в София, които бяха най-явните противници на пътя на Македония към Европа. С тяхното присъствие и изявления посланията за добросъседство и сътрудничество, отправени от българския министър-председател, бяха сведени до минимум“, каза Пендаровски.

Държавният глава припомня, че идеята за създаване на комисия от историци през 2017 г. е била да се намери компромис по отношение на исторически събития и личности, които трябва да се празнуват съвместно както от македонския, така и от българския народ.

"За съжаление, вчера в Битоля беше направен опит за представяне на доказан сътрудник на нацисткия режим на Хитлер като мост за сближаване между двете страни. Сигурен съм, че нито македонският, нито българският народ вярват, че характерът и работата на Ванчо Михайлов могат да допринесат в тази посока", заявява държавният глава.

Ковачевски: Като правителство стоим зад свободните убеждения на всички граждани

Ние като правителство стоим зад свободните убеждения на всички граждани, очакваме същия подход и реципрочност към българските граждани с македонско самосъзнание, каза премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски в изявление за МИА, помолен да коментира откриването на клуба при Културния център "Ванчо Михайлов" в Битоля.

"Става дума за противоречива историческа личност, която е възприемана по различен начин от различни групи граждани в Република Северна Македония. Все пак, тъй като става дума за гражданска инициатива, съгласно Европейската конвенция за правата на човека, с която ние сме изцяло съгласувани, такива проекти не са предмет на държавен надзор. В Република Северна Македония всички граждани имат възможност свободно да практикуват своите етнически, религиозни и идеологически убеждения", каза Ковачевски.

Този подход, добавя премиерът, е нещо, зад което ние като правителство стоим и ще продължим да го практикуваме и по-нататък, тъй като това е нашият белег и като държава, и като общество, каза той.

"И правителството на Република Северна Македония, както и обществеността, с нетърпение чака деня, когато и у нашите съседи ще узрее времето, когато и там онези граждани, които имат например македонско самосъзнание, ще могат по същия свободен начин да практикуват убежденията си, заяви премиерът Ковачевски за МИА.

mediapool.bg