Кламер БГ - Новини: Делян Пеевски пак се предложи за премиер и обвини Денков, че е като мащеха за народа

Делян Пеевски пак се предложи за премиер и обвини Денков, че е като мащеха за народа

България

|
Ср, 29 Ноем 2023г. 14:16ч.
Делян Пеевски пак се предложи за премиер и обвини Денков, че е като мащеха за народа

Делян Пеевски пак се предложи за премиер и обвини Денков, че е като мащеха за народа

Санкционираният по глобалния закон "Магнитски" лидер на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски пак се самопредложи за министър-председател, след като разпространи отворено писмо до Николай Денков, в което твърди, че премиерът не се справя с управлението на страната по повод реакцията на държавата на снеговалежа от края на миналата седмица.

Крайният извод на лидера на групата на ДПС е, че Денков за едни бил майка, а за други - мащеха. Само преди два дни санкционираният по "Магнитски" Пеевски обяви, че е готов за премиер и е щял да реагира по-добре на ситуацията.

"Не се справяте с управлението!!! Онлайн премиер за собствен пиар, вместо реални действия в подкрепа на бедстващите хора", се казва в писмото на Пеевски. Той продължава да е хиперактивен по всякакви въпроси, включително направи совалки в Светия синод и Главното мюфтийство през последните дни.

Малко по-късно пред журналисти Пеевски обясни, че целта на писмото с атаки към премиера била Денков "да започне да си върши работата". Шефът на депутатите от ДПС отново заяви готовност да стане премиер: "Казах, ако той (премиерът Денков - бел.ред) не може да справи, да отида да му свърша работата. Ако трябва, мога да отида за един месец да пробвам и ако нещата са по-успешни и рейтингът е по-висок, мога да остана".

"Аз отговарям за ГЕРБ и това, което правим ние. Аз съм чувал от Пеевски, че те нито премиер, нито министри искат в управлението", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по повод заявките на Пеевски.

За откритото писмо на Пеевски до Денков, Борисов каза: "Нека оставим тези две момчета да спорят помежду си". На въпрос дали ако Пеевски не се разбере с премиера, ще бъде съборена управляващата "сглобка", лидерът на ГЕРБ отговори, че документът за управление е между партията му и ПП-ДБ.

Писмото на Пеевски до премиера

"С тревога наблюдавам Вашата управленска безпомощност да се справите с климатично предизвикателство, снеговалеж, характерно за тези ширини по това време на годината", пише в писмото на Пеевски до Денков.

Думите му са по повод репортажите в медиите за преподавателя информатика професор Бисерка Йовчева. Тя разказа как е успяла да уреди пътуването с влак на учениците ѝ, участвали в националното състезание по информатика в София. Влакът до Шумен е бил отменен заради лошото време и близо 50 деца са останали блокирани на столичната гара.

След намесата на Денков обаче е бил композиран влак и децата са стигнали до домовете си.

"Аз в отчаянието си в крайна сметка реших да се обадя на премиера. Не се обадих, а по-скоро му писах, че имаме проблем и той откликна веднага, за което съм му страшно благодарна", разказа проф. Йовчева.

В писмото си до Денков Пеевски пише: "Премиерът на правителството, видите ли, композирал влак, защото негова позната учителка му пуснала смс. Похвално. Но защо не вложихте същата енергия и старание, за да упражните необходимия контрол към друг свой близък познат, почти роднина, с когото редовно си пиете питието – шефа на "Електрохолд", така, че аварийните екипи да работят на пълни обороти и да възстановят електрозахранването в засегнатите райони".

Той призовава Денков да публикува личния си телефонен номер на сайта на правителството, за да се обаждат хората. Не е известно някога Пеевски да е призовавал за същото Бойко Борисов, докато беше премиер в продължение на 11 години.

"Лошото, г-н Премиер, е че по този начин хората губят доверие в политиците и държавата си. А когато няма доверие, всеки започва да се спасява по единично. И не би следвало да се сочи като куриоз, а като опасна тенденция, че един човек нахлу в отчаянието си в офис на енергото, за да приготви храна за децата си. А той е в пълното си право да изисква точно тази грижа от държавата. От правителството. И лично от премиера", пише Пеевски.

Енергоразпределителните дружества бяха приватизирани по време на управлението на НДСВ, а по това време Делян Пеевски беше учредител и председател на младежкото НДСВ. В момента ЕРП са частни компании, които пряко отговарят за отстраняване на повредите по мрежата.

В края на писмото Пеевски казва, че парламентът ще бъде на "висотата на очакванията на хората" и още в сряда ще внесем предложение за отпадане на изискването за изпълнение само на електронни рецепти.

"Защото последните дни показаха, че това недомислие застрашава живота и здравето на болните, останали без необходимите медикаменти, защото аптеките нямали ток", се казва в писмото на Пеевски.

mediapool.bg