Кламер БГ - Новини: Патрирарх Неофит призова да насочим любовта си към слабите, бедните и обезверените

Патрирарх Неофит призова да насочим любовта си към слабите, бедните и обезверените

България

|
Пет, 25 Дек 2015г. 16:47ч.
Патрирарх Неофит призова да насочим любовта си към слабите, бедните и обезверените

Патриархът на Българската православна църква Неофит призова по време на тържествената литургия в храма "Св. Александър Невски" в петък да насочим любовта си към слабите, бедните и обезверените.

"Братя и сестри, в усилните времена, в които продължава да живее нашият свят и днес всички ние имаме още по-голяма нужда да се завръщаме всеки ден и всеки миг от своя живот към раждащия се днес Богомладенец. И, укрепени от тази вяра и от нашата надежда, да насочим своята любов към Бога и нашите ближни: към гладните, жадните и странниците, към обезверените и обезнадеждените, та да заслужим благословението на Отца и да се окажем верни Христови ученици и достойни наследници на Неговото царство", заяви той.

По време на празничното богослужение за Бъдни вечер патриарх Неофит се помоли за мир и благоденствие на народа, мирни и честити дни през новата година.

"Божият мир, Който Богомладенецът донесе с идването си сред нас, е поставен на изпитания от всевъзможен характер. Хиляди и милиони продължават да изнемогват и да се нуждаят както от дом и препитание, така и от Божието слово и наставление, от подкрепата и утехата на Църквата и на всеки християнин. Необходимо е да се обединим около Христовото учение и Неговите божествени заповеди, та, укрепени с благодатните сили на Църквата, да работим всеки ден от нашия живот за тържеството на доброто, на мира и любовта. Навсякъде, където Бог ни е изпратил да Му служим, да прославяме името Му сред човеците", призова българският патриарх.

"Не би имало по-голям дар, който да пренесем на раждащия се днес Богомладенец, от този да бъдем истински подражатели на Божествената му любов. С тази любов и с крепка вяра и надежда в Божиите обещания нека и днес достойно да посрещнем Господа, като сторим място за него в нашите домове и в нашите сърца, като пазим всяка спасителна негова заповед. Да бъде благословена празничната

трапеза на Бъдни вечер! Благодатта и мирът на нашия Господ Иисус Христос и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас! Честито Рождество Христово!"

Малко по-къснов четвъртък прессекретариатът на държавния глава Росен Плевнелиев разпространи негово празнично обръщение, в което той призовава сънародниците си "да бъдем още по-добри в помислите и в делата си и да даваме повече на ближния си".

"Нека помислим за тези, които нямат дом или са далеч от него. Нека си спомним предците ни и насърчим наследниците си, защото живеем благодарение на предшестващите ни и сме посветени на бъдещето на следващите поколения. Нека бъдем сплотени и се уповаваме на доброто, което всички ние носим у себе си. Бъдете здрави и честито Рождество Христово", се казва още в обръщението на президента.

mediapool.bg