Кламер БГ - Новини: Патриарх Неофит е в болница, състоянието му е стабилно

Патриарх Неофит е в болница, състоянието му е стабилно

България

|
Четв, 17 Юни 2021г. 13:35ч.
Патриарх Неофит е в болница, състоянието му е стабилно

Патриарх Неофит е в болница, състоянието му е стабилно

Патриарх Неофит е бил приет в болница "Токуда" в сряда, като състоянието му не е тежко. Това заяви Ловчанският митрополит Гавриил пред БТА. Той уточни, че неговата информация е от главния секретар на Светия синод на Българската православна църква епископ Герасим.

В сряда сайтът Doxologia Infonews съобщи, че патриарх Неофит е бил "транспортиран по спешност до неврологичното отделение на "Токуда" късно вечерта на 15 срещу 16 юни". Той е бил в тежко състояние, което било стабилизирано.

"Не знам подробности за състоянието на патриарх Неофит, както и не знам в кое отделение е настанен", каза още Ловчанският митрополит.

По-рано Николай Георгиев - началник на отдел "Връзки с обществеността" на Светия синод, заяви пред БТА: "Към този час при мен няма информация за промяна в здравословното състояние на българския патриарх".

Отец Георгиев каза още, че въпросът за здравословното състояние на патриарха е "по някакъв начин е личен и само най-близките му могат да кажат".

По-късно от болница "Токуда" съобщиха, че Неофит е в стабилно състояние: "Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит е приет в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. Към момента е в стабилно състояние и за него се полагат всички необходими комплексни медицински грижи от екипите в болницата. Негово Светейшество и неговите близки изразяват желание да не бъде обезпокояван и да бъде запазено неговото лично пространство".

Патриарх Неофит беше приет в болница и през април. Тогава от пресцентъра на Светия Синод заявиха, че "както всеки човек на неговата възраст, страдащ от хронични заболявания, които периодично се обострят, е желателно да бъде проследяван в болнична обстановка, поради което той постъпи за ежегодни изследвания и лечение в болница".

При постъпването му в болничното заведение му е направен PCR тест за Covid-19, който е бил отрицателен.

mediapool.bg