Кламер БГ - Новини: Партията на рускоезичното малцинство в Латвия спечели парламентарните избори

Партията на рускоезичното малцинство в Латвия спечели парламентарните избори

Свят

|
Нед, 05 Окт 2014г. 10:25ч.
Партията на рускоезичното малцинство в Латвия спечели парламентарните избори

Партията на рускоезичното малцинство в Латвия печели най-много гласове на проведените в събота парламентарни избори, съобщи Франс прес.

Управляващата десноцентристка коалиция обаче ще остане на власт в бившата съветска република след изборите, които преминаха под сянката на опасенията от Русия на фона на

украинската криза.

Според почти пълните, официални резултати след преброяване на подадените бюлетини в 1000 от общо 1054 избирателни участъци, социалдемократическата партия на рускоезичното малцинство "Съгласие" е получила 23 процента от гласовете и ще има 25 депутати в 100-членния Сейм.

Най-голямата формация от управляващата коалиция, десноцентристката "Единство" на премиера Лаймдота Страюма, е втора с 21 процента или 23 мандата в еднокамарния парламент.

Нейните партньори, Съюз "Зелени и фермери" и Национално обединение "Всичко за Латвия! - Отечество и свобода/ДННЛ", са спечелили съответно 21 и 17 места в Сейма. Това означава, че управляващата коалиция ще има стабилно мнозинство от 61 мандата.

Тези официални резултати опровергават частично проучванията екзит пол, които отредиха снощи първо място на "Единство" пред "Съгласие".

mediapool.bg