Кламер БГ - Новини: "Да продължим промяната": Кабинетът на Кирил Петков вече е факт

"Да продължим промяната": Кабинетът на Кирил Петков вече е факт

България

|
Пон, 13 Дек 2021г. 18:30ч.
"Да продължим промяната": Кабинетът на Кирил Петков вече е факт

Снимка: БГНЕС

Коалиционният кабинет на премиера Кирил Петков бе гласуван от парламента в понеделник. Така за пръв път април насам, след 3 парламентарни вота и общо шест нереализирани мандата за съставяне на правителство, седмият бе изпълнен и България има редовен кабинет. За пръв път от осем години насам страната няма да бъде управлявана от Бойко Борисов и ГЕРБ, а заявката на новата власт е да сложи край на корупционния модел.

Изборът на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков за министър-председател и предложените от него структура и състав на Министерския съвет бяха подкрепени от всички 134 депутати на четирите партии в коалицията – ПП, БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България".

"Против" гласуваха 104-те депутати от ГЕРБ, ДПС и "Възраждане".

Съгласно подписаното коалиционно споразумение, първата политическа сила "Продължаваме промяната" има 10 представители, включително премиер и двама вицепремиери. БСП и ИТН имат по четирима представители, а ДБ - трима. Всички от членовете на кабинета ще подбира сам екипа екипа си, останалите формации ще имат право на съветници във всяко едно министерство.

Преди гласуването съпредседателят на ПП и избран за вицепремиер и финансов министър Асен Василев заяви:

"В основата на тази коалиция стои дълбока антикорупционна програма, която е достатъчно и толкова необходима на българското общество, че партии, които стоят от най-ляво до най-дясно, са готови да загърбят собствените си интереси, за да се проведе тази промяна. 4 партии загърбиха противоречията и потърсиха общото. Ние в името на общото ще работим в следващите 4 години така, че да подсигурим достойни старини за нашите пенсионери, добре заплатени работни места, да си оправим образованието, което е затънало в последните 12 години и да изградим страна, която не седи по срамните списъци по света като Магнитски, а страна, която е по първите места по иновации, култура, туризъм, спорт, всяка една област, и държава, с която всички ние да се гордеем".

Как започва промяната

Преди да бъде избран за премиер, Кирил Петков за сетен път декларира, че мотото на новия кабинет ще бъде "нулева толерантност към корупцията".

"Днес е важен ден да продължим промяната. Промяната на мисленето и промяната в управлението. Първата ни задача е всички да осъзнаем, че ако искаме по-добро бъдеще за България, трябва да работим заедно. Заедно с четиримата коалиционни партньори постигнахме общи дебати, с които направихме общо споразумение от 120 страници, 18 глави за политиките, които ще са нужни тази промяна да се осъществи. Заедно трябва да работим с опозицията, когато говорим за конституционни промени и промени в съдебната власт", каза Кирил Петков.

Той очерта основните приоритети на бъдещото правителство, представяйки и предложените министри.

Не трябва да се допуска увеличаване на цената на тока за битовите потребители и да се намали тя за бизнеса.

Новата стратегия в сферата на енергетиката: ниски цени и диверсификация. Гръцката връзка трябва да стане основен приоритет, бързо, каза Петков.

Трябва да се преборим с ковид кризата, не трябва да чакаме следващият щам да удари икономиката. Трябва да се ваксинираме. Това е единственият път напред, ако не искаме да затваряме децата си вкъщи и да не пълним болниците, подчерта Петков. Моята първа заповед ще бъде всички служители в МС да влизат на работа със зелен сертификат, "защото не може малкият ресторант на ъгъла на София да изисква такъв от своите клиенти, а в МС да се влиза без", каза Петков.

Основната цел на МВР е да няма нито един човек над закона. "Ще държа да се хваща корупцията от най-ниското до най-високото ниво. Всички в управляващата коалиция се обединихме, че Гешев не е постигнал своите задачи като главен прокурор. Какво да кажем, когато нашите външни партньори ни показват хората в списъка "Магнитски", а нашата прокуратура мълчи? Прокуратурата трябва да бъде реформирана", заяви Петков.

След като изреди приоритетите пред останалите министерства, Петков призова опозицията в лицето на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" да следи всяка стъпка на правителството и да показва всяка грешка, защото "това не са нашите пари, това са парите на българските граждани".

От ПП дадоха заявка, че кабинетът "Петков" ще продължи "промяната, започната от служебния кабинет, следвайки принципите на прозрачност и почтеност на управлението".

ГЕРБ и ДПС срещу служебния кабинет и бъдещия редовен

Извънредното заседание на парламента започна в 13 ч и продължи три часа и половина, като през повечето време депутати от ГЕРБ излизаха един по един на трибуната, изричайки политически прокоби за бъдещата власт.

В началото думата взе шефката на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова, която четвърт час чете изразително "анализа" на партията й за двете служебни правителства на президента Румен Радев. Без изненада, те бяха окачествени като пълен провал.

В хода на дискусията думата взеха Даниел Митов, Деница Сачева, Радомир Чолаков, Тома Биков, Томислав Дончев, Есатерина Захариева и пр. Основните им послания бяха, че Румен Радев е "кръстник" на кабинета "Петков", че това е правителство без идеология, че е ляво-либерално, че Кирил Петков е нарушил закона, декларирайки българско гражданство преди да бъде назначен за служебен министър и т.н.

"Властта се използва за овладяване на държавата, също както го направи Путин в Русия. Дано ПП не се чете като "пълна подмяна", "правителство за поръчки" или дори като послепис", каза Даниел Митов. Той, както и Десислава Атанасова завършиха речите си с думите "Бог да пази България".

Съпратиецът му Тома Биков повтори, че ГЕРБ няма да водят диалог с новото управление, докато Бойко Рашков е министър на вътрешните работи.

"Желая успех, но използвахте неведнъж футболна реторика, че това е "А" отборът на България. За играча Нинова ще кажа, че натоварвате Нинова с тежка отговорност, независимо, че много малко българи са гласували за това тя да участва в управлението", обърна се към ПП депутатът от ГЕРБ Любен Дилов-син.

"Във вашия "А" отбор ще има и министър за ефективното управление, това е освен треньор на отбора, да се назначи и треньор по футбол. Това се казва скрита сила от село Мъдрево. Освен това ще имате и вицепремиер по климатична политика - да си назначите и треньор за Световното по футбол. Може би трябва да имате и вицепремиер за тъмната материя и за вселенското равновесие", иронизира Любен Дилов.

Друга претенция на ГЕРБ и ДПС към младите хора от "Продължаваме промяната" е защо смятат, че промяната започва с тях и не отдадат дължимото на предходните правителства от трите десетилетия на прехода.

Така например Йордан Цонев от ДПС напомни на Кирил Петков: "Имаме усещане за дежа вю. Лозунгът нулева толерантност към корупцията, пожелавам го да стане, но така започнаха пътя си Бойко Борисов и ГЕРБ. Това дежа вю продължава и с това, че това е правено и преди това, няколко от юпитата на царя дойдоха с този лозунг също".

Цонев каза още, че щял да спори с Петков и по темата за задкулисието около новото правителство. След това уточни, че говори за кръга "Капитал" и по-специално съиздателя Иво Прокопиев. Откакто отново е в парламента депутатът от ДПС Делян Пеевски отговаря на всеки журналистически въпрос с "не ми задавайте въпроси на Прокопиев". Сега сред посочените поименно от Цонев беше и политологът Иван Кръстев. "ГЕРБ дойде на власт след изключително агресивна медийна кампания, вие – също", каза Цонев.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ използва случая отново да атакува Бойко Рашков, макар и без да му назовава името, за "репресиите" срещу електората на партията, както ГЕРБ и ДПС окачествяват действията на служебната власт срещу купуването на гласове. "Безкритичното допускане на нарушаването на Конституцията и законите, както и грозните прояви на полицейщина ерозират демокрацията и държавността", заяви Карадайъ

"Кризите няма да се решат с липса на институции и с анти-ДПС риторика и агресия. Ще подкрепим нужните решения в подкрепа на благосъстоянието на гражданите, които гарантират решаване на кризата, възстановяване на демократичните устои на страната, нормалност в политиката, както и прекратяване на всякакви корупционни практики", добави той.

ПП: Кирил Петков е сбъдналата се мечта на хиляди българи

В защита на Кирил Петков на трибуната излезе Деница Симеонова от ПП: "Кирил е един от многото - от онези млади, горди, образовани и талантливи хора, които вие никога не забелязвахте и не допуснахте да покажат и развият своя талант. Хората като нас и като г-н Кирил Петков не искаме да сме слуги на корупционни схеми и васални зависимост. Кирил Петков е сбъдналата се мечта на хиляди българи за следващите години, за достоен живот тук в България".

По думите ѝ "на сцената излизаме новите, младите хора заедно с Петков, децата на промяната, родени порез 80-те и 90-те години, ние нямаме нищо общо с демоните на миналото". Да, ние сме хората, които ще направим България родина на първо място, добави тя.

"Готови сме да преминем през всички хватки, нападки, жълти новини и откровени лъжи. Готови сме да дадем нов смисъл на понятието народен представител, чувството е за дълбока лична отговорност. Днес гласуваме кабинета "Петков", готови сме", каза Лена Бориславова, която също е депутат от формацията на Кирил Петков и Асен Василев.

Тя благодари на опитната опозиция, която "12 години е показвала как не се управлява добре и от какви грешки трябва да се пазим".

Нинова: "Вместо задкулисие, ще има прозрачност"

"Промяната на модела нито за момент няма да я забравим. Вместо еднолична власт да има институции в България, които взимат решенията и уважават общия конституционен принцип за разделение на властите. Вместо задкулисие, ще има прозрачност", закани се лидерът на БСП Корнелия Нинова, която стана вицепремиер и министър по икономиката и индустрията.

БСП приема участието си в кабинета като гарант за социална грижа и справедливост. "Българските деца и младите семейства са защитени, защото най-накрая след 5-годишни усилия на БСП, те ще бъдат гарантирани за безплатни детски градини и ясли. Най-накрая децата до 14 г. ще имат безплатни лекарства, а младите родители, които ще останат вкъщи, за да ги гледат заради ковид пандемията ще бъдат гарантирани с една заплата", посочи Нинова и добави, че "българинът да има достъп до здравеопазване" и "няма да има пенсионер под прага на бедност".

"Важното е, че имаме воля. За българското образование ще има 5% от БВП, а за културата – 1%", подчерта тя.

ИТН: От днес започват делата и приключват заклинанията и лозунгите

"Днес избираме правителство, което ще има тежката задача да изведе България от няколко изключително тежки кризи. Разбираме цялата отговорност, която ще легне на плещите на колегите ни от Министерския съвет, не само я разбираме, но ще я споделим", каза Виктория Василева от ИТН.

По думите ѝ ИТН поема тежки ресори в правителството, от които всички бягат. Формацията има вицепрмиер и министър на регионалното развитие, както и министри на външните работи, на енергетиката и на спорта.

"Ние ще бъдем последователни, лоялни и коректни партньори, но ще продължим да бъдем истински, шарени и понякога по-остри. Няма да спестяваме и добрите, и лошите новини", добави Виктория Василева.

Христо Иванов: Г-н Гешев, освободете България от себе си

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов заяви, че обединението подкрепя новия проектокабинет, защото в него ДБ може да даде принос в 3 сектора - правосъдие, електронно управление и екология.

"Това е най-добрият шанс България да има редовно правителство, след толкова месеци опити това да се случи. Една политическа необременена сила, която да стартира процес от дълбока трансформация, за да можем да реализираме потенциала на страната", добави Иванов.

Той определи новото управление между четирите партии като центристко и подчерта, че подписаното коалиционно споразумение позволява да се формира мнозинство, което дава на възможността България да се управлява без гласовете на ГЕРБ и ДПС.

"Това е прагматически възможно за този момент. То ще предполага продължаващ дебат. Реформата в съдебната система е гаранция, че това управление няма да може да концентрира власт в себе си, така както се случваше през годините досега. Възможност България да стане все по-свободна страна", каза Христо Иванов.

След това той се обърна към главния прокурор, който седеше в ложата на балкона:

"Върховенството на закона зависи от това да имаме отчетен главен прокурор, г-н Гешев. Това започва с една оставка. Вашата оставка, г-н Гешев. Ние трябва да я получим. Тук сте и си позволявам да се обърна към вас. Освободете България от себе си! Освободете българските прокурори от себе си! Нека да започне реформата на прокуратурата в дълбочина."

Гешев не обърна внимание на призива, като през това време гледаше към мобилния си телефон.

Кратка среща между Радев и Гешев

"България очаква новото правителство с нетърпение и много надежди. Нека им пожелаем успех", заяви президентът Румен Радев при пристигането си в парламента за гласуването на новия кабинет.

Пред балконите на парламента той се засече с главния прокурор Иван Гешев, който инициира кратък разговор и поиска да се проведе среща между двамата "за законодателни и други промени в прокуратурата, които са ваш приоритет". Радев се съгласи.

За "подводните камъни" и предстоящите първи 100 дни

В кулоарите Нинова коментира пред репортери, че първите 100 дни ще са за "овладяване на кризата".

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов за пореден път повтори: "Множество са подводните камъни, очевидно е, че структурата е доста сложна и е нужно да се сработи. От тази гледна точка 100-те дни наистина са важни".

Попитан дали е съгласен с кандидатурата на Нинова за министър на икономиката и индустрията, Иванов отговори: "Аз разчитам на институции, не на отделни хора - дайте да направим такава прокуратура, на която всички можем да вярваме, че ще си свърши работата и всички ще носят отговорност пред нея".

Даниел Лорер, който е министър на растежа и иновациите, изрази надежда да има добри работни отношения с Нинова. "БСП е една от тях и наистина с Корнелия Нинова имахме доста продължителни дебати, но в крайна сметка успяхме да се споразумеем. Считам, че това коалиционно споразумение ще бъде пътеводната ни звезда за четири години напред" , добави той.

Официалният състав на правителството е:

Министър-председател – ПП (Кирил Петков)

Вицепремиер по еврофондовете и министър на финансите – ПП (Асен Василев)

Вицепремиер по ефективното управление – ПП (Калина Константинова)

Вицепремиер и министър по икономиката и индустрията – БСП (Корнелия Нинова)

Вицепремиер и министър на регионалното развитие – ИТН (Гроздан Караджов)

Вицепремиер и министър на околната среда и водите – ДБ (Борислав Сандов)

Министър на образованието – ПП (Николай Денков)

Министър на здравеопазването – ПП (Асена Сербезова)

Министър на вътрешните работи – ПП (Бойко Рашков)

Министър на отбраната – ПП (Стефан Янев)

Министър на транспорта – ПП (Николай Събев)

Министър на растежа и иновациите – ПП (Даниел Лорер)

Министър на културата – ПП (Атанас Атанасов)

Министър на труда и социалната политика- БСП (Георги Гьоков)

Министър на земеделието – БСП (Иван Иванов)

Министър на туризма – БСП (Христо Проданов)

Министър на външните работи – ИТН (Теодора Генчовска)

Министър на енергетиката – ИТН (Александър Николов)

Министър на спорта – ИТН (Радостин Василев)

Министър на правосъдието – ДБ (Надежда Йорданова)

Министър на електронното управление – ДБ (Божидар Божанов)

mediapool.bg