Кламер БГ - Новини: Парламентът ще прави собствено разследване за теча на данни от НАП

Парламентът ще прави собствено разследване за теча на данни от НАП

България

|
Четв, 25 Юли 2019г. 12:19ч.
Парламентът ще прави собствено разследване за теча на данни от НАП

Народното събрание реши единодушно да бъде създадена Временна анкетна комисия за изясняването на всички факти и обстоятелства около случая с източване на информация от електронната база данни на Националната агенция по приходите (НАП).

Предложението на ГЕРБ, подкрепено от 171 депутати, е анкетната комисия да се състои от 15 члена и да бъде изградена на паритетен принцип.

Неин председател ще е бившият зам.-вътрешен министър Красимир Ципов (ГЕРБ), който наскоро се завърна в парламента, а заместник-председател ще е Румен Гечев от "БСП за България".

В срок от три месеца комисията следва да изясни всички факти и обстоятелства около изтичането на данни. Вносителите посочват в мотивите си, че освен проверките, извършвани от Комисията за защита на личните данни, ДАНС и другите служби, е редно действия да предприеме и Народното събрание, тъй като случаят представлява заплаха за националната сигурност.

"Темата е от сериозен обществен интерес. За съжаление, се използва невинаги съвсем коректно от всички политици. Именно в Народното събрание е мястото, където трябва да създадем анкетна комисия", каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Всяка парламентарна група има по трима членове в комисията.

Освен Ципов, другите представители на ГЕРБ са Маноил Манев и Александър Иванов. Останалите двама членове от БСП са Явор Божанков и Иван Иванов.

Представителите на "Обединени патриоти" ще са Емил Димитров, Валентин Касабов, Маргарита Николова. Членовете от ДПС са Ахмед Ахмедов, Сергей Кючуков, Халил Летифов, а от "Воля" - Кръстина Таскова, Дора Христова и Боряна Георгиева.

При хакерската атака срещу НАП бяха източени данни за над 5 млн. души. Първоначалните твърдения на прокуратурата бяха, че това е солова акция на 20-годишния IT- специалист Кристиян Бойков, който бе арестуван и освободен. Първоначално управляващите определяха ситуацията като не особено голям проблем.

Тази седмина зам.-главният прокурор Иван Гешев, който е единственият кандидат за наследник на Сотир Цацаров, видя в атаката заговор за киберизнудване и координирана атака срещу държавата. Гешев намери връзка и между пробива в НАП и действията на извънпарламентарната дясна опозиция.

Преди ден разследващите стигнаха до съвсем друго обвинение – за тероризъм, свързан с киберпрестъпление, извършено от Бойков и шефовете на фирмата за киберсигурност ТАД Груп, в която той работи.

В сряда вечерта обвинения бяха повдигнати на Бойков и на търговския директор на Тад Груп Георги Янков. Янков прекара 24 часа в ареста и беше освободен срещу гаранция от 20 хиляди лева. Той е обвинен за подбудителство към киберпрестъпление, а Бойков – за извършител.

За издирване ще бъде обявен собственикът на фирмата Иван Тодоров, който се намира в Канада.

При повторния обиск на фирмата бяха иззети компютри и документи. Адвокатите на Бойков коментираха, че ако декриптирането не е извършено по правилата на НПК, доказателствата срещу обвиняемия може да са манипулирани.

mediapool.bg