Кламер БГ - Новини: Парламентът скоростно придвижва военна сделка за над 350 млн. лева

Парламентът скоростно придвижва военна сделка за над 350 млн. лева

България

|
Вт, 06 Авг 2024г. 14:14ч.
Парламентът скоростно придвижва военна сделка за над 350 млн. лева

Парламентарната комисия по отбрана за минути одобри покупката на зенитно ракетни комплекси "IRIS-T SLM" от Германия, като на първо време ще се инвестира в един брой на цена 182 114 311 евро (356 184 633 лева) без ДДС.

Очаква се сделката да мине през парламента без проблеми преди ваканцията.

Единствено депутати от групата на "Възраждане" се въздържаха, всички друго подкрепиха проекта.

Проектът е ключов за българската отбрана, тъй като страната ни продължава да разчита на стари съветски установки, чиято поддръжка е силно затруднена заради войната на Русия срещу Украйна.

Допълнително е предвидена възможност за закупуване на до 5 броя "IRIS-T SLM” и на 1 брой система за далечен обсег "IRIS-T SLX”.

Новите зенитни комплекси се закупуват в рамките на инициативата "Щит на европейското небе“.

България реши да влезе в инициативата миналата година, като идеята е да се осигури съвместно закупуване, поддържане и използване на оръжейни системи и да се пести от мащаба.

Системите на германската компания "Diehl Defence” се използват в Украйна и според източници на Mediapool компанията е готова да ги достави в рамките на 2027-2028 година.

Към момента МО няма намерение да помага на Украйна със старите съветски системи C 300, тъй като няма с какво да бъдат заменени.

mediapool.bg