Кламер БГ - Новини: Деница Сачева стана социален министър, докато Борисов тества електромобил

Деница Сачева стана социален министър, докато Борисов тества електромобил

България

|
Вт, 03 Дек 2019г. 14:04ч.
Деница Сачева стана социален министър, докато Борисов тества електромобил

Мнозинството в парламента прие оставката на досегашния социален министър Бисер Петков и избра Деница Сачева за поста. Рокадата в правителството беше приета със 114 гласа "за", 106 "против" и 3 "въздържал се".

До това се стигна, след като в петък премиерът Бойко Борисов изненадващо поиска оставката на Петков. Официалният мотив бе, че това става поради "натрупани във времето основания". По информация на Mediapool конкретен повод за отстраняването на Петков е успехът му в парламента при вдигането с повече от предвиденото на заплатите на социалните работници през следващата година, въпреки че това беше отказано от финансовия министър Владислав Горанов.

Във вторник промяната в кабинета беше подкрепена само от управляващите от ГЕРБ, ВМРО и НФСБ. Депутатите от "Атака" гласуваха "против", макар да остават част от управляващата коалиция. БСП и ДПС също бяха "против". От "Воля" се въздържаха.

Смяната на социалния министър беше гласувана в присъствието на министри от кабинета. За пореден път обаче премиерът Бойко Борисов дори не беше в залата по време на гласуването, а предпочете да тества електромобили. Новият министър беше представен от вицепремиера Томислав Дончев.

Дебатът продължи около 2 часа, в които говореха предимно социалистите. Лидерът на БСП Корнелия Нинова подчерта, че това е осмата смяна на министър от кабинета и призова всеки един от присъстващите министри да каже защо не може да работи с Бисер Петков. Това обаче не се случи. Настояването на Нинова беше заради обяснението на Борисов, че сменял Петков, защото министрите не искали да работят с него.

В понеделник, още преди предложението за промяна в кабинета да бъде внесено в парламента, от социалното министерство обявиха в колко часа Петков ще предаде официално поста на Сачева. Това предварително обявяване също подразнило БСП. "Появи се прессъобщение, че днес в 12 ч. новият министър ще приеме. 12 ч. мина. Отменете си прессъобщението. Това е дребен детайл към голямото. За пореден път правителството казва на нас, дано да ви е неудобно това, но и на българските граждани, че парламентът е нищо", каза Нинова.

Опозицията харесвала Петков, а "стани да седна" не решава нищо

От дебатите се разбра, че и ДПС, и БСП са харесвали работата на Бисер Петков като социален министър.

"Бисер Петков бе едно от най-диалогичните лица на ГЕРБ- Беше по-диалогичен с хората, отколкото с факторите в системата. Това беше неговата системна грешка", каза социалистът Драгомир Стойнев, който имал резерви към Сачева.

"Смяна на министри на принципа "стани да седна" не решава нито един от въпросите в социалната сфера. Министър Сачева ще завари същите проблеми, които ги има в министерството. Съвсем скоро към тези проблеми ще бъдат добавени още други. Социалното разслоение в обществото е това, което дразни всички български граждани ", каза Хасан Адемов от ДПС по време на дебатите.

"Какво значение имат кадровите промени, когато е сбъркан моделът", каза Нинова.

Лидетрът на БСП Корнелия Нинова стигна и по-далеч в критиките си. "Когато Кирил Ананиев смени Николай Петров какво се промени в здравеопазването към по-добро? Освен, че последния месец започнаха да затварят болници. Здравната реформа я няма никаква. Какво се промени? Става по-лошо? Какво стана, когато Росен Желязков смени г-н Московски? Тол системата е в пълен провал", каза тя

За БСП с Деница Сачева "джендър идеологията" се връща на политическото поле

Според социалистите кариерата на новия министър е белязана с някои скандали, свързани с така наречената "джендър идеология". Те многократно я разкритикуваха за въвеждането на анкета за сексуално образование за децата от 2 клас. "Дали сега в качеството си на социален министър няма да продължи да го прави? Кой ще контролира това след като мнозинството в парламента няма характер и смелост? Джендър идеологията отново се възвръща на политическото поле", каза Драгомир Стойнев.

Отговори му Валери Симеонов, който обяви, че "такава опасност няма". Един от аргументите му беше, че бащата на Сачева - проф. Евгений Сачев, е написал книгата "Българите са в основата на човешката цивилизация" и няма как той да не е "възпитал в патриотизъм своите деца".

Самата Сачева също взе думата преди гласуването, за да отговори на обвиненията. "Джендър идеологията не е въвеждана в българското образование, не е подкрепяна от нито един член на ГЕРБ в кабинета. Твърдо вярвам, че полът се определя биологично", каза тя.

По думите й въпросната анкета е била въведена пет години преди тя да стане зам.-министър на образованието и е от времето на министъра на БСП Анелия Клисарова.

Рокада е знак за блокаж на управляващите

"Поредната рокада във властта за вас е традиция, но за нас е сериозен симптом за блокаж за управленски системи. Всички знаем кои са проблемите в социалната система - разбита система за социално подпомагане, огромни социални неравенства, милион и половина пенсии под прага на бедността и провалът на деинституционализацията. Смяната на министър подсказва криза", каза социалистът Драгомир Стойнев.

След като разкритикува социалната политика на правителството той се прехвърли и на образователната система, защото досега Сачева беше зам.-министър именно в Министерството на образованието. "Стигнахме дотам, че започнахме да превеждаме и "Под игото", обяви депутатът от БСП, който не пропусна да каже и че за три мандата ГЕРБ не е провела нито една успешна реформа . През цялото време говореше на висок тон.

Малко "Хари Потър" и ЧРД на ГЕРБ

"Изпуснахте да коментирате само илюстрациите на корицата на "Хари Потър", каза вицепремиерът Томислав Дончев в отговор на критиките на Стойнев и добави, че "човек вика, когато няма какво да каже".

Социалистът пък обяви, че винаги го е "дразнило в политиката да бъдеш празнодумец".

Депутатите от ГЕРБ почти през цялото време мълчаха. Един от малкото, който взеха думата, беше Лъчезар Иванов, който в края на изказването обяви: "Искам да се обърна към ПП ГЕРБ и да честитя нейния рожден ден".

Очакваният избор

Още през 2017 г., преди окончателно да бъде обявен съставът на кабинета "Борисов 3", Деница Сачева беше спрягана за социален министър, след като година преди това бе зам.-министър в същото министерство. Тогава обаче за поста бе предпочетен Бисер Петков, който преди това беше управител на Националния осигурителен институт. Той се ползва и с уважение извън средите на ГЕРБ.

Сачева беше сред посочваните за поста на социален министър и когато през 2018 г. Петков подаде оставка, но тя беше оттеглена по искане на майките на деца с увреждания.

Деница Сачева е магистър по здравен мениджмънт и по връзки с обществеността. Започва кариерата си в Министерството на труда и социалната политика, където заема различни позиции – от специалист до ръководител сектор в Националния център за социално подпомагане.

Била е началник на дирекция в Националната здравноосигурителна каса и началник на кабинета на министъра на здравеопазването в периода 1999-2001 година, когато поста заемаше Илко Семерджиев.

Като зам.-министър на образованието Сачева отговаряше за приобщаващото образование, което засяга политиките за уязвими групи деца. Отговаряше и за механизма за връщане на отпаднали деца в училище.

mediapool.bg