Кламер БГ - Новини: Парламентът реши да купим още 8 F-16 (Видео)

Парламентът реши да купим още 8 F-16 (Видео)

България

|
Пет, 04 Ноем 2022г. 14:56ч.
Парламентът реши да купим още 8 F-16 (Видео)

F 16, сн.

Парламентът реши в петък с голямо мнозинство България да закупи още 8 изтребителя F-16 от САЩ.

Решението бе гласувано със 162 гласа "за", "против" – 49 и 11 въздържали се.

Срещу сделката очаквано се обявиха от БСП и "Възраждане". 10 депутати от "Продължаваме промяната" се въздържаха, а един гласува "против".

Служебният военен министър Димитър Стоянов благодари за подкрепата и припомни, че първите осем военни самолети F- 16 се очакват през 2025 година, а вторите са с хоризонт 2029 - та година.

"Защо трябваше да има втори проект за инвестиционен разход и защо трябва да има втори договор, евентуално на следващ етап? Защото имаме първи договор от 2019 г. Според него трябва да бъдат доставени осем самолета F-16, които ще дойдат през 2025 г. Тези осем самолета са крайно недостатъчни за носене на бойно дежурство по Air Policing“, посочи Стоянов.

Toй отбеляза, че в първия договор няма и заложено достатъчно въоръжение.

"Първият договор няма пълен боекомплект за всичките осем самолета, няма въоръжение „въздух-земя“, няма високоточни оръжия. Затова има втори договор, в който се предвижда да се доставят и допълнителни резервни двигатели, радиолокационни станции, контейнери за целеуказване“, коментира той.

Tрябват още самолети

"Жизненият цикъл на МиГ-29 няма да достигне 2029 година, а той ще приключи най-вероятно в края на 2023 година. Тука е мястото отново да призова народните представители - говорейки за модернизация, говорейки за преговори със съюзници, че е необходима и транзитна платформа. Без нея България няма да може да охранява въздушното си пространство", каза той.

Депутатите обаче са по-резервирани по отношение на искането на МО да бъдат взети на лизинг и транзитни самолети, които да се използват в периода между приземяването на МиГ-овете и усвояването на новите F-16.

Дебат без изненади

"Днес има някакво съвпадение. Обсъждаме хартиената бюлетина и хартиените самолети, които още не са дошли и не се знае кога ще дойдат, т.е. тука може да става дума не за 2 милиарда и 300 милиона и още 2 милиарда и половина лева, а може да става дума за много милиарди, тъй като доставчикът иска да му подпишем втори път празен чек", каза Румен Гечев от БСП.

Ивайло Мирчев от "Демократична България" посочи, че "когато една страна си поръчва самолети, те не чакат някъде на склад".

"Няма склад за самолети. Самолетите се поръчват, да, те са на чертежи, но всъщност Блок 70 е възможно най-модерната авионика, която съществува на този пазар. Ние имаме задължение не само към обществото и сигурността на страната, ние имаме задължение към хората, които са в Българската армия, да осигурим тези самолети, те дори са под минимума, който е нужен за нормалното функциониране на Военновъздушните сили", каза Мирчев.

"Пилотите в Граф Игнатиево догодина на метла ли ще летят, или на рамка за евроатлантическо партнорство", включи се и Николай Дренчев от "Възраждане".

Втората сделка

Вторият транш F-16 е на стойност 1.296 млрд. долара и България има срок до 15 декември да отговори на САЩ.

Офертата е приблизително същата като цена, на която бяха купени и първите осем машини, но сега пакетът е много по-голям.

Освен това за разлика от първата сделка, тази ще се изплаща разсрочено, защото България вече има изискваната от САЩ кредитна история.

mediapool.bg