Кламер БГ - Новини: Парламентът на Нидерландия не подкрепи вот на недоверие срещу премиера Рюте

Парламентът на Нидерландия не подкрепи вот на недоверие срещу премиера Рюте

Европа

|
Пет, 02 Апр 2021г. 12:06ч.
Парламентът на Нидерландия не подкрепи вот на недоверие срещу премиера Рюте

Парламентът на Нидерландия не подкрепи вота на недоверие срещу служебния премиер Марк Рюте. Гласуването се излъчваше пряко от нидерландската радиотелевизионна корпорация.

Вотът на недоверие, иницииран от лидера на опозиционната Партия на свободата Герт Вилдерс, не събра достатъчно гласове.

Същевременно обаче, депутатите порицаха Рюте за това, че не е казал истината. Това е сериозна санкция, но не толкова тежка като вота на недоверие, който, ако беше приет, щеше да принуди Рюте да напусне премиерския пост.

Оставам министър-председател. Ще работя усилено, за да си върна доверието, заяви пред медиите Марк Рюте, чиято либерална Народна партия за свобода и демокрация спечели парламентарните избори миналия месец.

Рюте се извини на депутата Омтзихт.

Порицанието ще усложни допълнително усилията му за съставяне на коалиция, тъй като някои от досегашните участници може сега да се дистанцират.

Нидерландски опозиционни партии внесоха вчера вот на недоверие срещу служебния премиер Марк Рюте и го обвиниха, че е излъгал какво е обсъждал поверително по време на преговорите за формиране на кабинет, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Кризата избухна вчера, след като Рюте призна, че е обсъждал какъв пост да даде на изявен член на парламента, който беше критичен към предишния му кабинет. Дотогава Рюте твърдеше, че не е правил подобно нещо.

Рюте заяви вчера пред парламента, че единственото нещо, което може да каже чистосърдечно, е че никога не е лъгал.

54-годишният консерватор, който е на власт от повече от 10 години, изтъкна досегашната си работа като премиер и каза, че се надява да продължи да ръководи страната.

Преговорите за съставяне на ново правителство бяха рязко преустановени на 25 март, когато един от главните преговарящи неволно разгласи деликатен документ пред фоторепортерка докато тя бързала да напусне парламента, след като разбрала, че е дала положителна проба за коронавирус.

Документът показвал, че на преговорите се обсъждала длъжност "другаде" за популярния парламентарист Петер Омтзихт - изявен критик на предишния кабинет на Рюте, въпреки че неговите съпартийци християндемократи участваха в управляващата коалиция.

Тайната бележка "другаде" беше разтълкувана като изпращане на депутата някъде извън парламента или извън Нидерландия.

На 25 март Рюте каза на журналисти, че не той е споменавал евентуален пост на Омтзихт.

Вчера Рюте каза пред депутатите, че забравил за казаното в частен разговор споменаване на пост за Омтзихт. Той поясни, че не е правил намек за пост "другаде" по време на преговорите за кабинет, което според него означава, че технически не е казал нещо невярно.

Крайнодесният опозиционен депутат Герт Вилдерс, който внесе вота на недоверие, каза, че Рюте е излъгал пред цялата страна. Ти си търси работа другаде, каза Вилдерс на Рюте.

Омтзихт, който в сряда положи клетва като депутат, каза, че внушението, че може да бъде отстранен е обида за нидерландските гласоподаватели. Той настоя за пълна прозрачност как името му се е оказало във въпросния документ.

mediapool.bg