Кламер БГ - Новини: Парламентът допълни състава на Сметната палата

Парламентът допълни състава на Сметната палата

България

|
Четв, 09 Апр 2015г. 11:40ч.
Парламентът допълни състава на Сметната палата

Ръководството и съставът на Сметната палата бяха допълнени в четвъртък, след като парламентът избра за заместник-председатели Горица Грънчарова и Тошко Тодоров, а Георги Иванов и Емил Евлогиев за членове на одитната институция. Четиримата положиха клетва.

Грънчарова и Тодоров бяха предложени от новоизбрания шеф на Сметната палата Цветан Цветков. Иванов бе номиниран от Института на вътрешните одитори в България, а Евлогиев - от Института на дипломираните експерт-счетоводители.

Цветан Цветков заяви, че предложените кандидатури са безспорни професионалисти и имат безупречна репутация. В този състав ще можем да работим в екип за подобряване ефективността на Сметната палата и за просперитета на България, каза той.

Мая Манолова от БСП заяви, че смяната на състава на Сметната палата е политическо упражнение и управляващите искат да си осигурят послушен одитен орган.

"Приехте един закон и приехте едни правила, които предварително дискредетират тези хора. Вместо те да бъдат избрани след реалната състезателна процедура в Народното събрание, вместо всяка една от тези организации да предложи по няколко кандидата или народни представители да предложат такива, вместо наистина да се включи неправителственият сектор, за което настояваха и Реформаторите, на практика вие избирате едни хора, които са подкрепени от по четирима или петима души от управителните съвети. Това е псевдопрозрачност, псевдопубличност, псевдосъстезателност", заяви Манолова.

Председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова от ГЕРБ й възрази, че от гласуването се вижда дали има политическа договорка или не.

mediapool.bg