Кламер БГ - Новини: Президентът свиква Народното събрание на 3 декември

Президентът свиква Народното събрание на 3 декември

България

|
Нед, 28 Ноем 2021г. 22:33ч.
Президентът свиква Народното събрание на 3 декември

Румен Радев

Президентът Румен Радев свиква първото заседание на 47-ото Народно събрание на 3 декември, петък, съобщиха от пресофиса на държавния глава в неделя вечерта.

Депутатите ще заседават от 9 часа.

Преди дни държавният глава обяви двете най-важни задачи пред формациите в новия парламент. "Пред парламентарно представените партии има две важни задачи. Първата е съставяне на правителство на базата на устойчиво парламентарно мнозинство и приемане на държавния бюджет. Тези задачи изискват един много добър баланс, изискват време за диалог и сближаване на позициите", каза той.

Имаше очаквания първото заседание да е в сряда, 1 декември, но в крайна сметка е изместено с два дни.

В 47-ото Народно събрание ще има 7 политически сили, две от които нови - избраната с най-много гласове "Продължаваме промяната" и най-малобройната - партия "Възраждане".

В събота приключиха коалиционните преговори и по последните две сфери на дебат - "Финанси" и "Външна политика", а лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков обяви в събота вечерта, че "няма тема, по която да не е постигнато огромно съгласие". Това проправя път пред подписването на коалиционно споразумение между участвалите в преговорите формации "Продължаваме промяната", БСП, "Демократична България" и ИТН.

Първото заседание по традиция е тържествено. То се открива се от най-възрастния народен представител (в новоизбрания парламент това е Силви Кирилов от "Има такъв народ"), депутатите полагат клетва, представят се водещите приоритети и се избира ръководството на парламента.

В първите дни на работата си депутатите ще изберат съставите на постоянните и временни парламентарни комисии и ще изработят нов правилник за дейността на 47-ото Народно събрание.

Очаква се и в кратки срокове президентът да възложи на кандидата за министър-председател на "Продължаваме промяната" Кирил Петков да състави правителство и да внесе в Народното събрание проект за състав и структура на Министерски съвет, посочва още БНР.

По време на преговорите в сектор "Финанси" бе договорено Бюджет 2022 да бъде приет до края на януари заради невъзможността това да се случи до края на годината.

mediapool.bg