Кламер БГ - Новини: Париж, Хонконг и Сингапур - най-скъпите градове за живеене в света

Париж, Хонконг и Сингапур - най-скъпите градове за живеене в света

Свят

|
Вт, 19 Март 2019г. 14:26ч.
Париж, Хонконг и Сингапур - най-скъпите градове за живеене в света

Париж и Хонконг за първи път се присъединяват към Сингапур като най-скъпи градове за живеене в света, като разходите за живот се повишават от поскъпването на комуналните услуги и транспорта. Това сочи изследване на Икономист интелиджънс юнит (EIU), публикувано във вторник и цитирано от Ройтерс.

За първи път от над 30 години челното място се заема едновременно от три града, което е сигнал, че скъпите градове в света нарастват по-съгласувано.

Цюрих, Женева и японската Осака ги следват плътно. Същевременно градове в страни с нововъзникващи пазари като Истанбул и Москва са слезли надолу в класация заради високата инфлация и обезценяването на националните валути, посочват авторите на изследването, обхванало 133 града.

София е поставена на 90-о място, но е сред градовете, отчели най-голяма промяна на позицията в класацията, изкачвайки се с 29 места. Пред българската столица е само Нумеа, Нова Каледония, който се е изкачил с 33 позиции до 20-то място.

България е икономически стабилна източноевропейска страна, чиято валута е обвързана с еврото, но все още не се е присъединила към еврозоната, се посочва в доклада. Подобно на много градове в региона София продължава да предлага добро съотношение цена-качество.

Цените на хранителните стоки обаче започват да се изравняват с тези в Западна Европа, докато страната очаква присъединяването си към еврозоната. Поскъпването на храните, което е сред основните двигатели за инфлацията от 3 процента през 2018 година, е достигнало средно 2,6 процента на годишна основа през декември миналата година. Цените на комуналните услуги (електричество, газ, централно отопление и вода), както и цените за развлекателни и културни дейности, продължават да се повишават с малко по-бърз темп (от общата инфлация - бел. ред.) от 4 процента за последните 12 месеца.

Повишаването на цените в градовете често е тласкано от оживен трудов пазар, който привлича квалифицирани служители с високи възнаграждения, отбелязва Антъни Брийч, анализатор на британския мозъчен тръст "Център за градовете", който не е участвал в изследването.

Планирането на градската среда трябва да продължи и да бъдат построени повече жилища, за да се задържат цените достъпни, а цялостните разходи - ниски, допълва Брийч.

За изготвяне на класацията са сравнени цените на над 150 стоки и услуги като автомобили, храна, наеми, транспорт и облекло в 133-те града.

Дамско подстригване в Бангалор, Индия, струва 15 долара спрямо 210 долара в Ню Йорк. Същевременно бутилка бира може да се купи за около половин долар в Лагос, Нигерия, и за над 3 долара в Цюрих.

Британските градове са си върнали няколко позиции година след като слязоха до най-ниското ценово равнище от над две десетилетия заради несигурността около Брекзит. Лондон е 22-ри, а Манчестър - 51-ви, което е изкачване със съответно осем и пет места.

Политическите сътресения във Венецуела свалиха Каракас до дъното на класацията, следван от сирийската столица Дамаск. В десетката на най-евтините градове са също Карачи (Пакистан), Буенос Айрес (Аржентина) и Делхи (Индия).

Слизането на един град в класацията обаче не означава автоматично, че за хората в него животът е по-евтин, посочва експертът Гюнеш Джансъс от Института за световни ресурси (WRI).

"Цената на живота в Истанбул например може да изглежда по-ниска, но тъй като разходите на домакинствата са нараснали, това има малко положителни последици за всекидневния живот на жителите му", отбелязва той.

Най-скъпите градове в света:

1. Сингапур (Сингапур)

1. Париж (Франция)

1. Хонконг (Китай)

4. Цюрих (Швейцария)

5. Женева (Швейцария)

6. Осака (Япония)

7. Сеул (Южна Корея)

7. Копенхаген (Дания)

7. Ню Йорк (САЩ)

10. Тел Авив (Израел)

10. Лос Анджелис (САЩ)

Най-евтините градове:

1. Каракас (Венецуела)

2. Дамаск (Сирия)

3. Ташкент (Узбекистан)

4. Алмати (Казахстан

5. Бангалор (Индия)

6. Карачи (Пакистан)

6. Лагос (Нигерия)

7. Буенос Айрес (Аржентина)

7. Ченай (Индия)

8. Делхи (Индия).

mediapool.bg