Кламер БГ - Новини: Панов: Съдията не може да стои безучастен, когато непораснали люде гасят свещичките на справедливостта

Панов: Съдията не може да стои безучастен, когато непораснали люде гасят свещичките на справедливостта

България

|
Нед, 03 Окт 2021г. 10:09ч.
Панов: Съдията не може да стои безучастен, когато непораснали люде гасят свещичките на справедливостта

Снимка: БГНЕС

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов излезе с обръщение часове преди да бъде сформиран инициативният комитет, който ще издигне кандидатурата му за президент. То бе разпространено от гражданската организация "Правосъдие за всеки", която е в основата на бъдещия комитет.

В него той разказва, че през последните седем години, откакто оглавява ВКС, семейството му е преживяло много, намеквайки за множеството атаки срещу него. Панов посочва, че е навършил 50 години и е стигнал до равносметка, дори и по-далеч.

"Разложих самата думичка на две части, а с полученото "равна и сметка" се опитах да направя баланс между получил и дал. Всъщност след всичко, което бях причинил на семейството ми през последните седем години и най-вече цената, която съпругата ми трябваше да заплати, осъзнах, че съм получил един извор на себеотрицание, какъвто може да бъде само истинската любов на един човек към друг", пише Панов.

В изявлението си той неколкократно цитира покойния преподавател по гражданско право в Софийския университет Кристиан Таков.

"Осъзнах, че след седемгодишни неравни битки да възтържествува истината и справедливостта, физически се бях изтощил толкова много, че тялото бе на път да победи духа. Тогава пак Кристиан заговори: "Не чакай велики промени! Достатъчно е да тръгнеш с малки, но неотклонни стъпки, които често се оказват достатъчни", пише той.

Панов посочва, че е съдия, а не партиец. За своя мисия счита служенето на истината и добродетелността.

"Да, но лидерът на съдиите не бива да стои безучастен, докато едни непораснали люде се вихрят в храма на Темида и гасят една след друга, свещичките на справедливостта. Той трябва да продължи да се бори, ако не иска да пребъде храмът без светлина. И трябва да намери начин да спре похищенията на Темида, без да убива у себе си правдата и добродетелността", пише той.

В края на обръщението си председателят на ВКС отново цитира Таков:

"България се събужда ужасно бавно, търка очи, обръща се отново на другата страна, вика: "Хайде да си подоспя малко", но вече е ясно, че слънцето е изгряло и е високо. И че ще се става".

Малко след разпространяването на позицията Панов, заедно с представители на "Правосъдие за всеки", отиде пред президентството, за да даде изявление. Съдията обясни, че кандидатът за вицепрезидент ще е журналистката Мария Касимова. Панов каза, че тя ще се занимава със социалните въпроси и канидатурата й е ясен знак за значението на свободата на словото. Той допълни, че каузата му винаги е била независимостта на съдебната система и отвоюването на институциите.

"Ще се обърна към всички свободни граждани с молба да ме подкрепят, защото бих искал да бъда следващият президент, който ще подпише или няма да подпише указа за назначаване на председател на Върховния касационен съд", каза съдията.

"Не вярвам в конституционния катарзис на г-н Радев", заяви Панов. Той посочи, че Радев е заел позиция срещу Иван Гешев, "едва когато копоите" почукали на неговата врата, визирайки акцията в президентството от миналото лято.

Панов допълни, че не познавал приноса на ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков в академичната общност. Ученият ще бъде подкрепен от ГЕРБ.

"Мисля, че това е път ДПС да се насочи към този пост. С това движение имаме опит години наред като скрит съюзник на г-н Борисов. Пример за това е Висшият съдебен съвет, където тази спойка работи много добре", каза Панов.

mediapool.bg