Кламер БГ - Новини: Паметникът пред НДК вече може да бъде съборен

Паметникът пред НДК вече може да бъде съборен

България

|
Ср, 13 Ян 2016г. 16:43ч.
Паметникът пред НДК вече може да бъде съборен

Върховният административен съд окончателно остави без разглеждане жалбите срещу решението на Столичния общински съвет (СОС) за събаряне на паметника "1300 години България" пред НДК. С това определение на съда общината получи зелена светлина за преустройството на това важно пространство в центъра на града.

Основният опонент срещу решението на градския парламент бе скулпторът проф. Валентин Старчев. Той жали пред съда, че СОС няма право да събаря монумента, защото той притежава авторските права върху произведението, което е публична общинска собственост и не подлежи на разпоредително решение от общинския съвет.

Върховният съд отсъди, че Валентин Старчев няма правен интерес от обжалване на решението на СОС. Магистратите смятат, че той не държи авторските права върху целия паметник, а само върху бронзовите фигури и няма право да жали за цялата композиция. Съдът му напомня, че общината не смята да претопява фигурите и те ще бъдат запазени.

ВАС уточнява, че публична общинска собственост е теренът, върху който е построен паметникът. В решението се казва, че законът дава пълната свобода на общината да се разпорежда с паметниците.

Атакуваното от Старчев решение беше взето от Столичния общински съвет през декември 2014 година. Общинарите решиха да се върнат мемориалните плочи на Първи и Шести софийски пехотен полк, премахнати от мястото през 1977 година, преди поставянето на мемориала.

Малко по-късно граждани и архитекти призоваха за запазване на паметника и превръщането му в градска атракция.

mediapool.bg