Кламер БГ - Новини: Пакистан предупреди за геноцид в Кашмир и поиска разследване на ООН

Пакистан предупреди за геноцид в Кашмир и поиска разследване на ООН

Свят

|
Вт, 10 Септ 2019г. 16:17ч.
Пакистан предупреди за геноцид в Кашмир и поиска разследване на ООН

Съветът на ООН за правата на човека би трябвало да започне разследване в управляваната от Индия част на района Кашмир, където е надвиснала опасност от геноцид, каза пакистанският външен министър Шах Махмуд Куреши, цитиран от ДПА.

Куреши направи обръщение пред съвета в Женева, в което осъди решението на Индия да отмени специалния конституционен статут на управляваната от нея част на Кашмир и да наложи там засилени мерки за сигурност, изостряйки напрежението със своя съсед Пакистан.

Той заяви, че "са потъпквани основни и неотчуждаеми права на човека", изтъквайки масовите задържания на кашмирски лидери и студенти, изтезанията, които се твърди, че са извършвани от индийските сили, и спирането на жизнено важни обществени услуги.

Според него Индия би трябвало да даде достъп на разследваща комисия на ООН. По думите му Пакистан също така е готов да позволи на тези следователи по правата да посетят пакистанската част на Кашмир.

След своето обръщение Куреши каза пред репортери, че не вижда "никаква възможност за двустранен ангажимент с Индия", и призова към действия Съвета за сигурност на ООН, допълва Ройтерс.

mediapool.bg