Кламер БГ - Новини: Пак напрежение: ИТН поиска места в комисии за сметка на ДБ

Пак напрежение: ИТН поиска места в комисии за сметка на ДБ

България

|
Пон, 18 Апр 2022г. 18:20ч.
Пак напрежение: ИТН поиска места в комисии за сметка на ДБ

Пак напрежение: ИТН поиска места в комисии за сметка на ДБ

В управляващата коалиция зрее нов скандал, отново провокиран от партията на шоумена Слави Трифонов "Има такъв народ" (ИТН). Тя пожела да получи по още едно място в двете най-важни и най-големи парламентарни комисии - по бюджет и финанси и по правни въпроси, предлагайки това да стане за сметка на коалиционния им партньор "Демократична България" (ДБ).

Именно в тези две комисии три партии от коалицията – "Продължаваме промяната", БСП и ДБ, блокираха предложенията на ИТН за разплащането с пътните фирми.

Този конфликт съвпадна с ескалацията на напрежението около избoра на управител на БНБ. ИТН бяха издигнали своя депутат Любомир Каримански и отказаха да го оттеглят, дори след като ПП такъв ход предприе ПП със своя кандидат Андрей Гюров, за да се разчисти пътя за избор на професионална и консенсусна фигура. Накрая Каримански не бе избран, тъй като при вота в пленарната зала гласовете "за" него бяха само от ИТН и ДПС, а след като ГЕРБ видяха, че кандидатурата няма как да мине, също не го подкрепиха.

ИТН мотивират искането си за повече членове в двете комисии с това, че "макар и късно", са отчели факта, че ИТН има повече народни представители от ДБ, а при определяне на съотношението на между партиите в отделните комисии следва съотношението на парламентарните групи.

"Отбелязваме факта, че принципът на пропорционално разпределение не беше приложен в пълнота при конституиране на постоянните комисии през миналата година и при определяне на техния брой и числен състав", пише в мотивите на предложението.

Самите комисии, числеността им и разпределението между партиите беше решено още през декември 2021 година. Оттогава ИТН никога не са изразявали гласно тезата си, че са ощетени за сметка на партньорите си от ДБ.

В неделя пред бТВ Ива Митева от ИТН обяви, че депутатите от партията на Трифонов са готови да не влизат в двете комисии, докато искането им не бъде изпълнено.

"Внесохме решения, с които искаме да се възстанови реалната ни квота в постоянните парламентарни комисии, защото се оказва, че в началото ние сме направили един жест към "Демократична България" и те във всички комисии, особено големите имат по 2-ма народни представители с 16 депутати. Ние с 25 имаме също двама. БСП с 26 депутати има трима представители. Затова сме внесли предложения за попълване с още един народен представител (от нашата ИТН - бел.ред) в комисиите по бюджет и финанси и по правни въпроси", каза тя.

От БСП вече обявиха, че няма как да подкрепят идеята на ИТН, защото разпределението е спазено и не бива да се гледат само двете въпросни комисии, а общото. "Те са хванали две комисии и са видели, че конкретно в тези две комисии те и ДБ имат по двама представители. Гледа се обаче общото представителство, а в общата пропорция ИТН не са ощетени с нито един представител в комисия – колкото им е тежестта в парламента, толкова членове на комисии имат", каза Георги Свиленски от БСП.

Председателят на Народното събрание Никола Минчев каза, че тепърва трябва да се запознае с предложението на ИТН. Пред бТВ той подчерта, че пропорциите между партиите са били спазени при разпределението в местата, а БСП имат по трима членове във въпросните две комисии защото при сметките при тях е останал "най-големият остатък". Според него, за да бъде променено съотношението на членовете в тези две комисии, трябва да се докаже, че предишните изчисления са били грешни.

"Демократична България" засега са лаконични по темата - казват, че ще обсъдят въпроса в парламентарната си група и ще преценят дали според тях има основание за подобно искане от страна на ИТН.

mediapool.bg