Кламер БГ - Новини: Пазарите ще бъдат отворени след Великден, ако са дисциплинирани

Пазарите ще бъдат отворени след Великден, ако са дисциплинирани

България

|
Пон, 13 Апр 2020г. 19:06ч.
Пазарите ще бъдат отворени след Великден, ако са дисциплинирани

Възможно най-скоро след Великден пазарите ще бъдат отворени, ако спазват въведените противоепидемични мерки. Това съобщи в понеделник здравният министър Кирил Ананиев, който инспектирра столичния пазар "Димитър Петков".

Със своя заповед от събота вечерта Ананиев разпореди затваряне на кооперативните пазари и цветните борси в цялата страна, но до 16 април тече гратисен период, за да могат търговците да реализират продукцията си. След това те ще затворят за неопроделено време. До тази мярка се стигна след като в събота хубавото време изкара много хора на разходка и пазар и на Женския пазар се образува опашка от стотици хора, събрани нагъсто в нарушение на изискванията за физическа дистанция.

Ананиев обаче коментира в понеделник, че ако спазват мерките, пазарите ще бъдат отворени отново след Великден.

"Затова правим тези обиколки. Ако установим устойчивост на поведението и на търговци, и на купувачи, ще гледаме възможно най-бързо след Великден да отворим пазарите. Целта е да съхраним здравето на хората. Тоест трябва да се намери необходимият баланс и него го търсим в момента".

Ананиев каза още, че властите поддържат връзка и с най-големите търговски вериги и са се разбрали вътре да се организира спазването на изискванията, а на опашката навън и с помощта на органите на реда да се спазва дистанция от метър и половина.

По думите на Ананиев в провинцията се спазват изискванията, но там пазарите са по-малки и клиентите също са по-малко. Той посочи, че на Женския пазар, който пръв беше затворен в събота заради струпване на хора, има определена трудност при контрола.

mediapool.bg