Кламер БГ - Новини: Падналите в морето телевизори и други товари замърсиха пет холандски острова

Падналите в морето телевизори и други товари замърсиха пет холандски острова

Свят

|
Четв, 03 Ян 2019г. 19:48ч.
Падналите в морето телевизори и други товари замърсиха пет холандски острова

Ден след като "ловци" на съкровища вадиха от крайбрежните води на пет холандски острова плоскоекранни телевизори, мебели, части за коли, играчки, дрехи и други разпилени от контейнеровоз стоки, дойде реалността. А тя е сериозно замърсяване заради останките от съдържанието на изпадналите по време на буря 270 контейнера от един от най-големите контейнеровози в света "Ем Ес Си Зоуи".

Плавателният съд изгуби част от превозваните стоки в Северно море край германския остров Боркум. Сред падналите във водата товари обаче е имало и токсични товари, предаде ББС. Торба с 25 кг пероксиден прах е намерена на остров Схирмониког.

Регистрираният в Панама кораб "Ем Ес Си Зоуи" се смята за най-големият в Европа и може да превозва до 19 хил. контейнери. Във вторник през нощта той е бил застигнат от буря, ударила Северна Германия, и губи 270 контейнера. В сряда сутринта силните вълни вече отнасят част от товарите до плажовете на островите Тершелинг, Влиеланд и Амеланд, където хората започват да ги водят от водата, докато крайбрежната охрана търси други останки от падналия товар.

Заради опасения от сблъсъци с контейнерите, останалите кораби в региона бяха предупредени да използват сонарните си уредби за предотвратяване на удари.

В сряда през нощта "Ем Ес Си Зоуи" акостира на пристанището Бремерхавен. Седем от падналите контейнери са открити в германски води, а 11 са били видени между холандските острови Амеланд и Схирмониког.

В четвъртък обаче бяха открити още останки от товарите и се оказа, че плажовете на тези четири острова и о. Тексел са осеяни с боклуци като обувки, столове, пластмасови купи, електрически крушки, играчки и други.

"Tова е истинска катастрофа. Как ще изчистим всичко?", коментира местната природозащитничка Синтия Борас. "Подготвени сме за петролни катастрофи, но не и за това", допълни тя. "Никога не сме виждали подобно нещо. Става все по-обичайно да виждаме контейнери, плаващи във водата, но никога толкова много", каза тя пред местното обществено радио NOS.

Въпреки че сред останките от товарите бяха намерени и плоскоекранни телевизори със запазени опаковки от пяна

и това предизвика радост у открилите ги островни жители, в момента надделява загрижеността за екологичните щети от разпилените товари.

mediapool.bg