Кламер БГ - Новини: ПП-ДБ предлага бивш банкер за шеф на НЗОК

ПП-ДБ предлага бивш банкер за шеф на НЗОК

България

|
Пон, 17 Юли 2023г. 19:10ч.
ПП-ДБ предлага бивш банкер за шеф на НЗОК

Станимир Михайлов, който има 15 години стаж в банковата сфера, е номинацията на ПП-ДБ за управител на Здравната каса. Източник ПП-ДБ

От ПП-ДБ предлагат финансиста Станимир Михайлов за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). След изтичането на законоустановения срок в понеделник не е известно да има друг претендент за поста. Това е втори опит за избор на управител на Здравната каса в последния месец, след като миналата седмица кандидатката на ГЕРБ Иванка Динева се оттегли, разчиствайки пътя за консенсус между двете най-големи формации в парламента при разпределянето на директорски постове в ключови институции.

След постигнат пробив в договарянето на ръководствата на БНБ и Сметната палата, НЗОК беше преотстъпена на коалицията Продължаваме промяната"-"Демократична българия" (ПП-ДБ), а тя сега издига Михайлов, който има опит в управлението на финансови институции.

От коалицията коментираха, че "Михайлов има необходимите качества да бъде успешен управител на НЗОК, както и да работи в интерес на здравноосигурените граждани и да допринесе за общественото доверие към здравната каса". Освен това се ползвал с подкрепа в средите на медицинското съсловие.

Кой е Станимир Михайлов

Икономист по образование, Станимир Михайлов има над 15 години стаж в банковата система. Между 1999 и 2010 г. Михайлов е работил в системата на "Токуда банк", заемайки включително управленски позиции в банката и свързания с нея здравноосигурителен фонд. Бил е брокер на ценни книжа, началник управление "Кредитиране”, прокурист и изпълнителен директор на банката. През 2011 и 2012 г. е в управата на "Инвестбанк". Впоследствие развива собствен бизнес, а от януари 2022 г. е назначен от министър Асена Сербезова в съвета на директорите на бившата правителствена болница "Лозенец" . Понастоящем според Търговския регистър фигурира в съвета на директорите на "Балкан кредит" АД - фирма, занимаваща се с предоставяне на заеми, търговия, търговско представителство и посредничество и др., както и в "Буллузо" ЕООД, занимаваща се с вътрешно и външнотърговска дейност.

От 2002 до 2005 година е ръководител на Службата по търговско-икономически въпроси към посолството на България в Лисабон, Португалия. Съучредител и член на Българо-Португалската търговска Камара.

Избран измежду 7 кандидати по 10 ясни критерия

До избора на Михайлов се стигна след вътрешно "сито" в ПП-ДБ по специален точков механизъм за оценка на кандидатите. От партията обясниха, че Михайлов е избран след вътрешно оценяване на 7 кандидати при 10 ясни критерия.

Изглежда, че управленският опит във финансови институции и чистото откъм публични скандали минало са надделели при избора му. За поста се спрягаше още шефът на лекарствената дирекция в НЗОК Владимир Афенлиев, който е с опит преди това във фармабизнеса, а като кандидатури на ГЕРБ се обсъждаха имената на "архитекта" на здравната реформа Илко Семерджиев, директора на специализираната болница по педиатрия Благомир Здравков и Момчил Мавров, който оглавяваше кабинета на служебния здравен министър Асен Меджидиев.

Очаква се Михайлов да бъде изслушан с концепцията си за управление на НЗОК в парламентарната здравна комисия на 24 юли.

Изборът на управител и подуправител на НЗОК може да се забави

През тази седмица депутатите трябва да удължат окончателно мандата на сегашната подуправителка на НЗОК Йорданка Пенкова, който изтече на 12 юли и оттогава фондът, който разпределя 7 млрд. лв. в здравеопазването, е без легитимен управител. Пенкова ще продължи да управлява Здравната каса до избора на нов титуляр, който може и да се забави.

Причината е, че процедурата по избора трае няколко седмици, а освен това ПП-ДБ и ГЕРБ искат и подуправителят на НЗОК да се избира от парламента, а за целта са нужни допълнителни законодателни промени. Така изборът на нови управител и подуправител на НЗОК може да остане за септември след лятната ваканция на депутатите.

mediapool.bg