Кламер БГ - Новини: ПП-ДБ вкарва законите за службите в НС, въпреки че ГЕРБ и ДПС се отметнаха

ПП-ДБ вкарва законите за службите в НС, въпреки че ГЕРБ и ДПС се отметнаха

България

|
Пет, 29 Септ 2023г. 19:25ч.
ПП-ДБ вкарва законите за службите в НС, въпреки че ГЕРБ и ДПС се отметнаха

Атанас Атанасов и Кирил Петков, сн. БГНЕС

"Продължаваме Промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) ще внесе законопроектите за реформа в службите за сигурност още в понеделник, въпреки че ГЕРБ и ДПС се отметнаха и оттеглиха подкрепата си за промени в сектора.

“Ако г-н Борисов не иска да ги прави тези реформи - нека заяви защо, ако иска - нека не бавим нито ден повече, защото отговорността е пред всички нас“, каза съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков във видеобръщение Кирил Петков от австрийския парламент, разпространено от пресцентъра на партията и публикувано на фейсбук страницата на Кирил Петков.

"Днес сме в австрийския парламент, имах срещи с депутати от управляващите партии, опозиционните партии и темата за Шенген, а най-важното за Шенген е темата "Сигурност" - сигурност на границите, информационна сигурност, сигурност на цялото шенгенско пространство", каза Петков.

“Продължаваме промяната – Демократична България“ призова за спешни промени в сектора, но от ГЕРБ и ДПС се отметнаха и обясниха, че трябва да се изчака края на войната в Украйна. В знак на протест съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Атанас Атанасов подаде оставка като председател на комисията за контрол на службите в НС.

От ПП-ДБ все още не са представили публично проектозакони за промени в службите.

Атанас Атанасов обаче потвърди, че се предвижда сливане на цивилното и военното разузнаване, както и смяна на модела, по който се назначават шефовете на специалните служби.

Сега това става по предложение на правителството и с указ на държавния глава. Обмисля се обаче президентът да бъде заобиколен и ръководителите на службите да се назначават вече с решение на парламента.

Така ще бъде отнет най-сериозният лост за влияние на държавния глава в сектора.

През 2022 година ПП и ДБ внесоха в парламента серия законодателни промени, които преформатират сектора за сигурност, и не получиха подкрепа в тогавашното Народно събрание.

Сред предложенията тогава бе, например, преминаването на Националната служба за охрана (НСО) от президента към министъра на отбраната и други, които засега не е ясно дали остават актуални.

Кирил Петков посочи още, че правителството на академик Николай Денков ще направи всичко възможно да осигури сигурността, която е нужна за шенгенското пространство и да докаже на партньорите, че това е възможно.

“Ние от парламента, трябва да направим същото“, заяви каза Петков.

България се надява през декември да влезе в Шенген, но това изглежда малко вероятно заради съпротивата на Австрия и Нидерландия.

mediapool.bg