Кламер БГ - Новини: Още 184 млн. лв. отиват за болници, спешна помощ, ваксини и ремдисвир

Още 184 млн. лв. отиват за болници, спешна помощ, ваксини и ремдисвир

България

|
Вт, 22 Дек 2020г. 12:56ч.
Още 184 млн. лв. отиват за болници, спешна помощ, ваксини и ремдисвир

Още 184 млн. лв. ще бъдат отпуснати за болниците, за спешната помощ и за купуване на медикаменти за лечение на коронавируса. Това реши кабинетът, съобщиха от правителствената пресслужба.

Болниците ще бъдат субсидирани с нови 45 млн. лв. Те се дават за поддържане на готовност за работа в извънредна обстановка.

105 млн. лв. ще бъдат похарчени за нови доставки на ваксини срещу вируса. Страната ни все още не е получила първата пратка от ваксините на Pfizer/BioNtech. Очаква се те да пристигнат у нас на Коледа. Първата инмунизация вероятно ще бъде направена на 27 декември. Междувременно обаче се отпускат средства за закупуване на още дози.

Освен ваксини с отпуснатите средства ще се купуват и допълнителни количества ремдисивир. Медикаментът е смятан за полезен при лечението на коронавируса.

"Нашите доктори го изписват непрекъснато, а пациентите, болни от Covid-19, много му вярват", заявил е премиерът Бойко Борисов след решението за отпускане на средствата.

Друга част от парите ще бъдеат похарчени за изграждане на нова система за повиквания на спешния телефон 112. Тя ще струва 14,3 млн. лв. Те ще отидат за подмяна на сегашната IT инфраструктура на системата. Според здравния министър Костадин Ангелов тя е остаряла.

"По този начин комуникацията в спешната помощ ще подобри изключително работата в системата, както и реагирането на нашите екипи навреме", обясни той.

mediapool.bg