Кламер БГ - Новини: Още 150 хил. души с увреждания с право на финансова помощ от догодина

Още 150 хил. души с увреждания с право на финансова помощ от догодина

България

|
Вт, 11 Дек 2018г. 14:52ч.
Още 150 хил. души с увреждания с право на финансова помощ от догодина

Около 150 хиляди души с увреждания, които до момента не са получавали месечни интеграционни добавки, от януари ще имат право на месечни помощи за увреждане. Това съобщи във вторник социалният министър Бисер Петков.

В момента около 500 хиляди получават интеграционни добавки по Закона за интеграция на хората с увреждания.

Те ще продължат да получават финансова подкрепа, но в нови, значително по-високи размери.

Освен тях, други около 140-150 хиляди души ще имат право на новата финансова подкрепа за хората с увреждания. Те до момента или не са имали право на интеграционна добавка, или не са се възползвали от нея заради малките й размери, обясни Петков.

Това са основно хора с трайно загубена работоспособност от 50 до 71 процента, които за първи път с новото законодателство ще имат право на финансова помощ, обвързана с линията на бедността. За да ползват помощта, те трябва да подадат заявления в Агенцията за социално подпомагане.

За останалите около 500 хиляди души Агенцията за социално подпомагане (АСП) служебно ще отпусне новата финансова подкрепа, която е в по-голям размер и е обвързана с линията на бедност.

Според новия Закон за хората с увреждания, който беше окончателно приет миналата седмица от парламента, от 1 януари 2019 година всички хора с трайни увреждания - всички, които имат експертно решение за 50 и над 50 процента вид и степен на увреждане или трайно загубена работоспособност, ще получават месечна финансова подкрепа, която е процент от линията на бедност .

Тя е диференцирана за пет групи хора, като най-висока е за хората с над 90 процента неработоспособност с чужда помощ, които получават социално-инвалидни пенсии и които са в невъзможност да полагат труд и да получават доходи от труд. За тях тази допълнителна подкрепа ще е около 200 лева месечно.

НОИ и Агенцията за социално подпомагане , съвместно с "Български пощи" започват кампания за информиране за промените, които се отнасят за около 340 хиляди души, които в момента получават социално-инвалидни пенсии в непълен размер - 25 на сто.

За тях т.нар четвъртинка от социално инвалидната пенсия ще бъде трансформирана в новата месечна финансова подкрепа, като помощта вече ще се изплаща от АСП, а не от НОИ към пенсиите на хората.

Законът гарантира запазване на по-благоприятния размер на помощта, а за повечето хора финансовата подкрепа ще е по-висока.

Експерти от МТСП и НОИ вече са имали работни срещи по повод промените. В пенсионните разпореждания, които ще бъдат изпратени от НОИ на всички хора, изрично ще бъде посочено, че помощта ще се получава занапред от АСП, а не към пенсиите.

Офисите на НОИ, на АСП, на "Български пощи" също ще дават информация по темата, за да може всеки да разбере защо му отнема тази част от пенсията и какво ще получи срещу нея - месечна финансова подкрепа, която в повечето случаи е в по-голям размер, допълни министър Бисер Петков.

“Изпращаме годината, в която беше направено много за реформа в политиките по отношение на трудовата интеграция и заетостта на хората от уязвимите групи - в частност на хората с увреждания. Голямото предизвикателство за следващата година е да се превърне в реалност всичко това, което като нормативна рамка вече имаме“, коментира още Петков на церемония, на която социалното министерство връчи годишните си национални награди за социални иновации.

mediapool.bg