Кламер БГ - Новини: МЗ умува още за по-строгите мерки, болниците са пълни

МЗ умува още за по-строгите мерки, болниците са пълни

Коронавирус

|
Пон, 18 Окт 2021г. 18:40ч.
МЗ умува още за по-строгите мерки, болниците са пълни

МЗ умува още за по-строгите мерки, болниците са пълни

До ден-два министърът на здравеопазването ще излезе със заповед, с която ще разпореди по-строги противоепидемични мерки, които да влязат в сила до края на седмицата. Това обяви здравният министър Стойчо Кацаров в понеделник след среща на експертния съвет по епидемиология, който обсъди предложените в края на миналата седмица варианти за затягане на мерките от главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Те най-общо предвиждат въвеждане на вход със зелени сертификати за редица обекти и мероприятия или тяхното спиране и ограничаване.

Кацаров съобщи, че е присъствал само в началото на работната среща, на която са обсъждани новите мерки, за да може решението да е изцяло експертно и да не бъде обвиняван в някакво политическо влияние. По-рано Кацаров заяви пред БНТ, че ситуацията е много сериозна и напрегната, но на този етап локдаун и вечерн час не се налагат.

Изчаквателната позиция на МЗ за въвеждането на по-строги мерки идва на фона на повишаващата се заболеваемост и запълване на болниците в страната. От понеделник вече в цялата страна заболеваемостта е над 500 на 100 000 души. Същевременно няколко столични болници съобщават, че капацитетът им за лечение на пациенти с коронавирус е запълнен. Стига се и до връщане и отказ да приемат пациенти. Места се намират трудно и се чака някой да бъде изписан или да почине, за да бъдат приети нови пациенти. 70-годишна жена, на която шест болници отказаха прием преди дни, в крайна сметка почина.

Екип на Нова телевизия засне със скрита камера линейката, транспортирала възрастната пациентка. Първо медиците я карат в “Пирогов”, след това маршрутът на линейката минава през ВМА, Александровска болница, Инфекциозна болница, “Токуда” и “Софиямед” и никъде не я приемат. Следващата спирка е бившата окръжна болница "Света Анна". Там пациентката е хоспитализирана, но малко по-късно умира. В понеделник от “Света Анна“ казаха, че една трета от леглата в болницата са за пациенти с коронавирус и всичките са заети. Общо 160 са леглата за пациенти с коронавирус, 16 са в реанимация. Засега от болницата не връщат никого, защото привеждат пациенти да изчакат в спешното отделение, докато се освободи място. От болницата обаче казват, че са на предела.

От Министерството на здравеопазването отричат да няма места в столичните болници и твърдят, че става въпрос за лоша координация. Кацаров каза, че справките, които са стигнали до него, показали, че във всяка от посочените болници, е имало места, но направи уговорката, че данните са динамични.

Кацаров съобщи, че е поставил въпроса с болничните легла пред болнични сдружения и са му отговорили, че ситуацията е напрегната и се разкриват още легла. По думите му болниците са декларирали, че могат да разкрият още легла за пациенти с коронавирус, без да се налага да спират плановите операции.

Заместникът му д-р Тома Томов се срещна в понеделник с директора на Столичната регионална здравна инспекция д-р Данчо Пенчев и директора на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Георги Гелев, за да обсъдят ситуацията с капацитета на болниците и проблемите при настаняване на пациенти. Пенчев и Гелев са уверили, че че към настоящия момент в столицата има свободни легла за консервативно и интензивно лечение на пациенти с Covid-19. Във вторник Пенчев събира директори на болници за подобряване на координацията, а Кацаров ще инспектира на място условията в Александровска болница.

Освен това болници и Лекарският съюз са поискали повишаване цените на най-недофинансираните клинични пътеки още преди края на годината, като за целта управителят на НЗОК трябва да изготви разчети. Болнични директори са изразили подкрепа за въвеждането на “зелен сертификат” за работещите в болниците, т.е. персоналът да е ваксиниран, преболедувал или да се тества редовно.

В болници у нас в момента се лекуват 6074 души, като за последното денонощие са приети нови 167 души. 1000 са новите случаи на коронавирус у нас през изминалото денонощие или близо 18% от направените 5683 теста са положителни.

43 са починалите за денонощието.

mediapool.bg