Кламер БГ - Новини: Отрязана от руските власти, ЧВК "Вагнер" набира бойци в спортни клубове

Отрязана от руските власти, ЧВК "Вагнер" набира бойци в спортни клубове

Война в Украйна

|
Съб, 11 Март 2023г. 12:50ч.
Отрязана от руските власти, ЧВК "Вагнер" набира бойци в спортни клубове

Отрязана от руските власти, ЧВК

Украйна "подготвя контраофанзива в Бахмут", твърди шефът на руската Частна военна компания (ЧВК) "Вагнер". "Да, добре известен факт е, че врагът подготвя контранастъпление. Разбира се, ние правим всичко възможно това да не се случи", казва Евгений Пригожин в социалните мрежи.

Той съобщава, че неговата наемническа армия е отворила центрове за набиране бойци в 42 градове в Русия, главно в спортни центрове и клубове по бойни изкуства.

Очевидно ЧВК "Вагнер" се опитва да попълни редиците си, след като претърпя тежки загуби в битките в Бахмут. Пригожин твърди, че постъпват нови бойци, но не уточнява колко.

"Там идват нови бойци, които ще тръгнат рамо до рамо с нас, за да защитават страната и семействата си. Да направим своето общо бъдеще и запазим паметта за миналото. Въпреки колосалната съпротива на въоръжените сили на Украйна, ние ще продължим напред. Въпреки препятствията на всяка крачка, заедно ще преодолеем това", се казва в съобщението на близкия до наемническата компания телеграм-канал "Кепка Пригожина".

ЧВК "Вагнер" е открила 58 центъра за набиране на наемници, повечето от които в спортни клубове в Москва и Санкт Петербург.

За това, че Пригожин е започнал да набира бойци в спортни клубове, съобщи по-рано американският Институт за изследване на войната (ISW), който припомни, че наемническата армия загуби възможността да прави това в затворите.

Освен това тази седмица Пригожин се оплаква, че той и бойците му са напълно отрязани от правителствената линия за комуникация и е блокиран достъпът му до всички руски министерства. Той обясни това с нежеланието на Министерството на отбраната да снабдява с провизии наемническата му армия.

Конфликтът му с военния министър Сергей Шойгу стана явен през последните месеци.

"За да спра да искам боеприпаси, ми изключиха всички телефони за специална връзка във всички офиси на всички подразделения. Още един важен момент: блокираха всички пропуски до всички ведомства, които трябва да вземат решения", казва Пригожин, цитиран от пресслужбата на компанията си "Конкорд".

За една година война в Украйна, ЧВК "Вагнер" загуби над 30 000 наемници, сред които 9 000 убити, заяви по-рано Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ. "Те се отнасят със своите новобранци – основно осъдени – като с пушечно месо, хвърляйки ги буквално в месомелачката", коментира той.

По-рано Институтът за изследване на войната допусна, че ЧВК "Вагнер", която се сражава в ожесточената битка за Бахмут, сега вероятно е в "тактическа пауза", тъй като Москва е изпратила подкрепления.

mediapool.bg