Кламер БГ - Новини: Премиерът: България е сред малкото страни, които управляват епидемията правилно

Премиерът: България е сред малкото страни, които управляват епидемията правилно

Коронавирус

|
Ср, 19 Авг 2020г. 16:16ч.
Премиерът: България е сред малкото страни, които управляват епидемията правилно

Докато пандемията в целия свят расте, България е една от малкото страни, които я управляват правилно. Това обяви премиерът Бойко Борисов в сряда, стъпвайки върху данните за намалената заболеваемост в последните дни след седмици на нарастване и рекорди при заразените и починалите.

"Ние първи въведохме ограничителни мерки. Te бяха гъвкави и така икономиката продължи да работи. Реорганизирахме индустрията си, презапасихме се със защитни средства и лекарства. Гарантирахме, че болниците ще издържат на натиска. В същото време благодарение на разумната си финансова политика, държавата продължава да отпуска средства за социално-икономически мерки в отговор на кризата", каза Борисов.

По думите му в момент, в който световните икономики отчитат рекорден спад, "ние подпомагаме индустрията, гражданите, увеличаме доходите и строим в цялата страна".

"И всичко това - без да сме теглили заем", допълни той.

Борисов отново цитира вече изнесената от главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев статистика на Европейския център за контрол и превенция на заболяванията (ECDC), според която България бележи 32.8% спад в заболеваемостта от Covid-19 в сравнение с последните две седмици. За същия период Хърватия има ръст на заразените с 181%, Франция - 106%, Нидерландия 46% и Гърция 51%.

Същевременно в сряда бяха регистрирани нови 169 случая на коронавирус за денонощие при направени 3667 теста.

Статистиката показва, че броят на хоспитализираните отново отбелязва увеличение след една седмица на спад. Настанените в болница са 782, което е 14 души повече в сравнение с ден по-рано. Увеличават се и пациентите в интензивните отделения до 61 души.

За изминалото денонощие 7 заразени с коронавирус са починали. Общият брой на жертвите е 519 души. Случаите на коронавирусна инфекция в България от началото на епидемията са 14 669. От тях 4 451 са активни.

Добрата новина е, че оздравелите през последното денонощие са 257 души и отново са повече от новорегистрираните.

Най-много нови случаи има в София (33), Благоевград (28), Варна (18), Пловдив (13) и Добрич (11). В шест области на страната няма регистрирани нови случаи.

Медицинските служители, при които е потвърден новият коронвирус, са 807.

mediapool.bg