Кламер БГ - Новини: Отново идея да се предписва най-евтиното за касата лечение

Отново идея да се предписва най-евтиното за касата лечение

България

|
Ср, 21 Юни 2017г. 15:46ч.
Отново идея да се предписва най-евтиното за касата лечение

В опит да се ограничат постоянно нарастващите разходи на здравната каса за лекарства, надзорният й съвет е обсъждал идеята за законови промени, така че лекарите да предписват възможно най-евтината за обществения фонд терапия.

Предвижда се при предписването на лекарства за едно заболяване лекарят да избира измежду всички медикаменти с различни активни вещества, водейки се от това как да се постигне най-добър терапевтичен ефект с минимум средства.

Идеята, която все още е в суров вид, е подкрепена на вчерашното заседание на Надзорния съвет на касата, но за да стане факт трябва да бъдат подготвени промени в Закона за здравното осигуряване от страна на здравното министерство.

От касата обясниха, че предложението не лишава лекаря от правото да предписва конкретен продукт и конкретно търговско наименование, не е длъжен и задължително да предпише най-евтиното измежду всички възможности.

Лекарите ще се ръководят от цените на лекарствата в позитивния лекарствен списък, за да видят кое лекарство колко струва, каква част поема касата и каква пациентът.

Предстои идеята да бъде обсъждана с Българския лекарски съюз, Министерството на здравеопазването

Различни разновидности на тази идея се обсъждат от години. В миналото правителство здравният министър Петър Москов предложи предписването на изцяло платените от здравната каса лекарства да става задължително по международно непатентно наименование , т.е. по молекули, а не по търговска марка.

Целта бе пациентите да бъдат информирани за различните видове лекарства с предписаното активно вещество, за да изберат продукта според финансовите си възможности. Мярката, която беше подкрепена от фармацевтите и оспорена от лекарите, обаче така и не беше приета.

През годините многократно са лансирани различни опции за генерично заместване на изписаните медикаменти, но до консенсус така и не се стига, поради множеството интереси, които засягат ограниченията – на пациенти, фирми, лекари.

Сега касата се е спряла на обсъждането на по-мек вариант, който не е задължаващ и при липса на прецизиране може да остане само с пожелателен характер.

mediapool.bg