Кламер БГ - Новини: Отнетото от германските социални българско дете е върнато на родителите си

Отнетото от германските социални българско дете е върнато на родителите си

България

|
Ср, 04 Март 2020г. 19:34ч.
Отнетото от германските социални българско дете е върнато на родителите си

Седеммесечната Катерина, която германските социални служби отнеха от родителите й българи по подозрения, че срещу нея е извършвано насилие, ще бъде върната у дома си, след като Районният съд във Винзен, приключи производството по случая, съобщи пресцентърът на българското външно министерство.

Съдът е получил възложената от него окончателна съдебномедицинска експертиза на университетската клиника в Епендорф, Хамбург. Според нея няма доказателства, които да потвърждават първоначалната теза за насилие над детето.

Очаква се в най-скоро време германските правоохранителни органи ще прекратят съответното наказателно производство.

До случая се стигна след като семейството претърпява катастрофа в Унгария и детето получава черепна травма. При операцията лекарите са открили стар кръвоизлив и това породило съмненията за насилие над момиченцето. След сезиране на социалните служби детето бе отнето и настанено в приемно семейство.

Вече детето и майката могат да се върнат незабавно в семейното жилище.

За щастливата развръзка заслуга имат включително българското посолство в Берлин, завеждащият консулската ни служба в Берлин Даниел Данов, почетният консул на България в Хамбург Герд-Винанд Имайер, както и водещи български неврохирурзи и детски травматолози, посочват от външното ведомство.

mediapool.bg