Кламер БГ - Новини: Открити са пет тела на изчезналите в Хималаите алпинисти

Открити са пет тела на изчезналите в Хималаите алпинисти

Свят

|
Пон, 03 Юни 2019г. 16:10ч.
Открити са пет тела на изчезналите в Хималаите алпинисти

Индийски въздушни пилоти са забелязали пет тела в индийските Хималаи, докато са издирвали осемте планински катерачи, които изчезнаха преди седмица. Телата са открити по маршрута, който е трябвало да изкачва групата от четирима британци, двама американци, австралиец и индиец водач по пътя си към високия 7826 м връх Нанда Деви.

Сега властите обмислят как да стигнат до телата, тъй като са разположение в район, където хеликоптер не може да кацне.

Издирвателната операция в северния щат Утараканд е беше прекратена поради силен снеговалеж и пориви на вятъра. Търсенето на останалите три катерачи ще продължи във вторник.

Поради сгъстени облаци третият ден на операцията по търсене на изчезналите бе забавен с няколко часа, преди хеликоптери започнаха да издирват за телата в район от около 50 кв. км. Властите успяха да ограничат района на издирване след получена информация от четирима британски катерачи, които бяха спасени в неделя от базовия лагер в Нанда Деви.

Те са били в контакт с по-голямата група до 26 май, когато метеорологичните условия се влошили и имало силен снеговалеж и лавини.

"На база информацията от четиримата спасени катерачи, имаме идея относно района, в който трябва да издирваме телата“, заяви началникът на полицията в Питорагар Р. К. Райгуру за АФП.

mediapool.bg