Кламер БГ - Новини: Откриват площад "Вацлав Хавел" в София тази вечер

Откриват площад "Вацлав Хавел" в София тази вечер

България

|
Пон, 05 Юни 2023г. 14:07ч.
Откриват площад "Вацлав Хавел" в София тази вечер

Снимка: Фейсбук на район

Днес от 18:30 часа официално ще бъде открит площад "Вацлав Хавел" под надслов "Четем и пеем на обновения площад. Това е пространството, образувано от пресичането на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", ул. "Шипка" и ул. "проф. Асен Златаров" в София.

Организатор на мероприятието е столичния район "Средец" в партньорство със Софийския дискусионен форум.

Талантливите актьори Стефан Стоянов и Красен Ханджиев ще прочетат откъси от пиесата на чешкия писател и драматург Вацлав Хавел "Аудиенция".

В музикалната програма са включени песни на Стиви Уондър и Салваторе Филип, ще бъде представена от вокалистката Михаела Мартин и музиканта Пламен Мандаджиев.

Идеята да се кръсти конкретното пространство на името на първия демократично избран президент на Чехословакия, а след това и на Чехия - Вацлав Хавел, е на Петър Стойнов от "Софийски дискусионен форум". Кметът на район "Средец" Трайчо Трайков я приветства и внася предложение, което е гласувано от Столичния общински съвет през октомври 2020 г.

Още по темата:

Десетки държавници от целия свят изпратиха в последния му път Вацлав Хавел

"Време е София да има места с имена, които символизират цивилизационния избор на България след края на тоталитарната ера", каза тогава Трайчо Трайков.

По думите му личността на Вацлав Хавел е неотлъчно свързана с понятията свобода и демокрация и той е едно от лицата от Източния блок, допринесли най-много за падането на режима във всички тоталитарни страни.

Вацлав Хавел е един от най-ярките символи на съвременния Европейски съюз, на обединението на Източна и Западна Европа.

Роден е на 5 октомври 1936 г. Започва да пише В началото на 60-те години на ХХ век започва активната си гражданска позиция и става особено активен след избухването на Пражката пролет през 1968 г., когато съветските такове прегазват Чехословакия.

През 1977 г. ангажиментът му към Манифеста за човешки права Харта 77 донася на Вацлав Хавел световна слава, като лидер на опозицията в Чехословакия. Следва арест.

"Нежната революция" от 1989 г., когато Чехословакия се отърсва от комунистическата диктатура, изстрелва Хавел на гребена на вълната. Той става последния президент на Чехословакия (1989 - 1992) и първия президент на Чехия (1993 - 2003) и повежда страната към многопартийна демокрация.

По време на неговото 13-годишно управление страната преживява бурни промени, включително отделянето на Словакия, което той не одобрява, приемането в НАТО и започването на преговорите за членство в Европейския съюз, които приключват успешно през 2004 г.

Преди да се захване с политиката Вацлав Хавел е спечелил слава с пиесите и творбите си, които са преведени и в чужбина. Това, което никога не губи е свободата си.

"Десният догматизъм с неговата нетолерантност и догматична вяра в общи поучения ми пречи по същия начин, както и левите предразсъдъци, заблуди и утопии. Отказвам и винаги съм отказвал да се причислявам към десницата или левицата. Стоя извън тези политико-идеологически фронтове и съм независим от тях. Пазя своята свобода дотолкова, че без притеснения да имам за всичко собствено мнение и да не се чувствам ограничен от свои предходни самоограничения. Приемам дадено мое мнение да изглежда "левичарско", друго - "десничарско". И да си призная - все ми е едно", казва приживе Хавел.

Той умира на 18 декември 2011 г. на 75 години. На следващата година в негова памет летището в чешката столица е преименувано и от 2012 г. носи името "Вацлав Хавел".

През 2016 г. в Киев променят името на един от булевардите в украинската столица в чест на Хавел, а също така има и спирка на скоростен трамвай с името на чешкия дисидент.

В началото на октомври 2016 г. във вътрешния двор на Националния театър в Прага се появява площад "Вацлав Хавел".

Най-новата сграда на Европейския парламент също носи името на първия чешки президент.

Заради тържественото откриване на площада в София за времето от 18 часа до приключване на мероприятието се забранява влизането на пътни превозни средства по ул. "Проф. Асен Златаров" в участъка между ул. "Шипка" и бул. "Евлоги и Христо Георгиеви".

Автобусите по линии № 280 и 9 ще се движат по ул. "Шипка" до кръстовището с бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", надясно по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и по маршрута си, съобщават от столичния район "Средец".

mediapool.bg