Кламер БГ - Новини: Открива се "Master of Art” - фестивалът за документални филми, посветени на изкуствата

Открива се "Master of Art” - фестивалът за документални филми, посветени на изкуствата

Общество

|
Пет, 15 Апр 2016г. 12:57ч.
Открива се "Master of Art” - фестивалът за документални филми, посветени на изкуствата

В петък в 19 часа в кино "Люмиер" в София е официалното откриване на фестивала "Master of Art” - първият на Балканите международен фестивал за документални филми, посветени на изкуствата. Гостите на фестивала ще могат да видят наградения през 2014-та с "Оскар” за късометражен филм "Жената от номер 6".

"Master of Art” си поставя за цел да представи най-добрите документални филми в областта на музиката; танца и театъра; изобразителните изкуства; архитектурата и дизайна и литературата както и рекламни и видео арт продукции създадени по света след 1-ви януари 2014 г. И така да приобщи максимално българската публика към съвременните световни тенденции в тези сфери.

В конкурсната програма за наградата за най-добър филм на фестивала "Master of Art" ще се състезават 24 заглавия от 11 държави. Наградата за най-добър филм на фестивала е статуетка на скулптура Велислав Минеков и парична награда 5000 евро.

Филмите ще могат да се видят от днес до 27 април в кината "Люмиер" и "Одеон". Паралелно с конкурсната програма на фестивала ще бъдат показани и 7 документални филма събрани в Панорама "Америка за България".

Членове на международното жури са: английският документалист, режисьорът Фил Грабски, канадската продуцентка Мари-Одил Демей, програмният директор на Шведската национална телевизия Хенрих Фон Сюдов, програмният директор на БНТ Севда Шишманова и артистичният директор на фестивала Найо Тицин - журналист, кинопродуцент и автор на документални филми, посветени на изкуствата.

Церемонията по раздаването на наградите бъде на 22 април в кино "Люмиер". След церемонията ще бъде прожектиран документалния филм на Ал Пачино "Уайлд, Саломе" (2011).

mediapool.bg