Кламер БГ - Новини: Отказаха регистрация на Иванчева за изборите заради 7 минути закъснение

Отказаха регистрация на Иванчева за изборите заради 7 минути закъснение

България

|
Ср, 25 Септ 2019г. 13:18ч.
Отказаха регистрация на Иванчева за изборите заради 7 минути закъснение

Заради 7-минутно закъснение Общинската избирателна комисия (ОИК) в София отказа регистрация за изборите на бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева.

Тя беше издигната за кандидат за кмет на София от "Християндемократическа партия на България". По същата причина не е регистрирана и бившата заместничка на Иванчева – Биляна Петрова, която обяви, че се кандидатира за кмет на "Младост".

Отказана е регистрация и на другите кандидати за районни кметове и общински съветници от същата партия.

Причината е, че документи за регистрация се подаваха до 17 часа на 24 септември. От "Християндемократическата партия на България" обаче внесли своите в 17:07 часа. Не бил спазен и форматът на един от документите.

Решението на ОИК може да се обжалва.

Десислава Иванчева участва като независим кандидат в изборите за Европейски парламент през май и спечели 1.55% от гласовете, изпреварвайки парламентарно представени и участващи в управляващата коалиция партии като "Атака" и НФСБ.

Иванчева бе осъдена на първа инстанция на 20 години затвор за искане на подкуп от бизнесмена Александър Ваклин. Самият Ваклин е регистриран като кандидат за независим общински съветник, издигнат от инициативен комитет, който се оглавява от съпругата му Полина Ваклин.

Тя стана кмет на Младост в края на 2016 година. До частични местни избори се стигна, след като предходния кмет Цвета Авджиева от ГЕРБ подаде оставка заради протести на граждани срещу застрояване на зелените площи в района. Преди 3 години Иванчева беше подкрепена от бившия депутат от БСП Георги Кадиев, който сега се е кандидатирал за кмет на София.

mediapool.bg