Кламер БГ - Новини: Отиде си прочутият гръцки композитор Микис Теодоракис

Отиде си прочутият гръцки композитор Микис Теодоракис

Общество

|
Четв, 02 Септ 2021г. 11:54ч.
Отиде си прочутият гръцки композитор Микис Теодоракис

Отиде си прочутият гръцки композитор Микис Теодоракис

Прочутият гръцки композитор и политически активист Микис Теодоракис почина на 96-годишна възраст, съобщиха гръцките медии.

Той е известен като автор на класическа музика, както и на песни и музика за танци във фолклорен стил. Световната му слава идва с музиката му за филма "Зорба гъркът" от 1964 г.

"Творецът, свързан с най-важните моменти в съвременната история на Гърция, великият композитор и безкористен борец за правата и свободите на хората, вече не е между нас", написа "Катимерини".

Микис Теодоракис допринесе за повишаване на световната осведоменост за тежкото положение на Гърция по време на военната диктатура в периода 1967-1974 г. Той беше член на гръцката Национална съпротива и ярък противник Гърция да признае Северна Македония.

Роден е на остров Хиос на 29 юли 1925 г. Неговото творчество варира от вълнуващи песни, базирани на големи гръцки поетични произведения, много от които остават леви химни в продължение на десетилетия, до симфонии и филмови партитури.

Той композира най-разпознаваемата гръцка музика в международен план, а песните му са изпълнявани от известни изпълнители, като "Бийтълс", Шърли Беси и Едит Пиаф.

Освен за "Зорба гъркът", Теодоракис композира партитурите за филми като "Z" (1969), спечелил наградата БАФТА за авторска музика, "Fedra" (1962), включващ песни с текст на Никос Гацос и „"Serpiko" (1973), за който е номиниран за "Грами" през 1975 г. Номиниран е за същата награда и за музиката си в "Зорба гъркът" през 1966 г.

Теодоракис композира също "Трилогията Маутхаузен", известна още като "Баладата за Маутхаузен", и "Кантата Маутхаузен" - цикъл от четири арии с текстове, написани по стихове на гръцкия поет Яковос Камбанелис, оцелял от концлагера в Маутхаузен.

Микис Теодоракис е и лауреат на Международната Ленинска премия "За укрепване на мира между народите" (1983).

mediapool.bg