Кламер БГ - Новини: От 5 г. до доживотни присъди поискани за съратници на атентаторите от Париж през 2015-та

От 5 г. до доживотни присъди поискани за съратници на атентаторите от Париж през 2015-та

Европа

|
Вт, 08 Дек 2020г. 16:40ч.
От 5 г. до доживотни присъди поискани за съратници на атентаторите от Париж през 2015-та

Френската антитерористична прокуратура поиска 30 години затвор за приятелката на един от атентаторите, извършили нападенията нападенията в Париж през януари 2015 г., предаде Франс прес. По процеса са съдени общо 14 души.

Хаят Бумедиен, която бе партньорка в живота на Амеди Кулибали, нападнал еврейски супермаркет преди пет години и убил няколко души в него, е съдена в Париж задочно. Прокурорите по делото смятат, че тя е изиграла важна роля в подготовката на атентатите. Тя никога не е оспорвала мотивите на нападателя и се е превърнала в инструмент за пропаганда за терористичната група Ислямска държава, посочва прокуратурата. Бумедиен избяга от Франция няколко дни след атентатите и влезе в Сирия, където следите й се губят.

Доживотен затвор бе поискан за Мохамед Белхусин, който също е съден задочно по обвинения за тероризъм. За него се твърди, че е бил убит в Сирия.

Доживотен затвор се иска и за френско-турския гражданин Али Риза Пола, представен като дясната ръка на Кулибали. Той оспорва да е знаел за плановете на Кулибали, но прокурорите смятат, че той е бил добре запознат с тях и че е знаел, че Кулибали е бил радикализиран.

За останалите подсъдими, подпомагали Кулибали, както и двамата братя Куаши, нападнали редакцията на сатиричното издание "Шарли ебдо", бяха поискани присъди, вариращи от 5 до 20 години затвор. Очаква се присъдите да бъдат обявени на 16 декември.

В атентатите от януари 2015 г. в Париж загинаха 17 души.

mediapool.bg