Кламер БГ - Новини: От 29 януари вече ще се набира кодът на селището и при градски разговори

От 29 януари вече ще се набира кодът на селището и при градски разговори

България

|
Пон, 06 Ян 2014г. 12:09ч.
От 29 януари вече ще се набира кодът на селището и при градски разговори

От 29 януари вече задължително ще трябва да се набира кодът на селището и при воденето на градски разговори във фиксираните мрежи, предупредиха от "Виваком" в понеделник.

Изискването трябваше да влезе в сила още през март 2011 г., но от телекома го въведоха само за фиксираните мрежи на останалите оператори. За собствената мрежа "Виваком" запази директното набиране на номера, когато е в рамките на същото населено място. След решение на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) от октомври 2012 г. телекомът ще е длъжен да въведе набирането на кода и за своята мрежа. Това няма да доведе до промяна в цената на разговорите, уточнява дружеството.

Според решението на КРС също така от 1 април 2014 г. "Виваком" трябва да обедини в един регион населените места, чиито телефонни кодове започват с две или три еднакви цифри. Това няма да доведе до промяна на телефонните номера на потребителите, а единствено ще добави новия код като задължителна част от номера им. Така абонатите ще говорят на цената на градски разговор с останалите фиксирани номера в техния регион и ще могат да запазят номера си при преместване в друго населено място в същия регион.

Начинът на набиране на спешните номера и 11800 (телефонни справки) не се променя. Те ще продължат да се набират директно, без необходимост от "0“ и код на населено място.

В сила остават и всички преференции за градски разговори и разговори през фиксираната мрежа на оператора. Такива са разговорите с цяла България на цена от 0 стотинки на минута след първоначалната цена от 13 ст., през половината денонощие (между 20.00 вечерта и 8.00 сутринта) и целодневно през събота, неделя и официалните празници; ниската цена за разговори към всички мобилни мрежи в страната; до 3600 включени минути за разговори във фиксираната мрежа на "Виваком" и с Първа международна група в зависимост от избрания абонаментен план.

До края на месец април 2014 г. при всяко грешно набиране на фиксиран номер, потребителите ще чуват безплатно гласово съобщение, което ще напомня за въведената промяна.

mediapool.bg