Кламер БГ - Новини: Осъждан за злоупотреба с власт номиниран за министър на вътрешните работи на Полша

Осъждан за злоупотреба с власт номиниран за министър на вътрешните работи на Полша

Европа

|
Ср, 14 Авг 2019г. 17:44ч.
Осъждан за злоупотреба с власт номиниран за министър на вътрешните работи на Полша

Политикът от управляващата в Полша партия "Право и справедливост" (ПиС) Мариуш Камински бе номиниран за вътрешен министър, което предизвика протестите на опозицията, предаде ДПА.

От опозиционната партия "Гражданска платформа" изразиха сериозно безпокойство, че се увеличава властта на политик, който е признат за виновен по обвинение в злоупотреба с власт.

Камински е номиниран за поста, заеман доскоро от Елжбета Витек, която бе избрана за председател на Сейма. Той запазва и досегашния си пост на министър, отговарящ за специалните служби.

Камински е съосновател и пръв директор на полското Централно антикорупционно бюро (ЦАБ). През 2015 г. той бе осъден на първа инстанция на три години затвор и му бе наложена забрана да заема публични постове за срок от 10 години. Но преди апелативният съд да се произнесе по делото, Камински бе помилван от новоизбрания президент Анджей Дуда.

После Конституционният съд на Полша не възрази срещу безпрецедентния ход на държавния глава.

Делото срещу Мариуш Камински бе свързано с разследване на ЦАБ от 2007 г. за корупция в земеделското министерство. От партията ПиС твърдят, че обвиненията срещу него са били политически мотивирани.

mediapool.bg