Кламер БГ - Новини: Оставки в ръководството на БСП няма да има

Оставки в ръководството на БСП няма да има

България

|
Пет, 30 Май 2014г. 20:41ч.
Оставки в ръководството на БСП няма да има

Няма да има оставка на лидера на БСП Сергей Станишев, нито на партийното ръководство, заяви говорителят на Изпълнителното бюро Ангел Найденов след първото му заседание след катастрофалната изборна загуба на 25 май.

Ангелов, който е и министър на отбраната, съобщи, че БСП и ДПС са стартирали разговори за промени в правителството. Проведени са разгори между лидерите на двете партии, но всичко ще се договаря между контактни групи, които все още не са излъчени. По-рано в петък лидерът на ДПС Лютви Местан каза, че няма диалог с БСП и чака Станишев за среща, каквато явно се е състояла по-късно същия ден.

За промени в правителството и евентуално - за предсрочни избори, можело да се говори след като завършат разговорите.

Няма да скрия, че доминиращата оценка в изказванията на всички членове на ИБ беше за тежко разочарование в резултат на тежката загуба, която претърпяхме, каза Ангел Найденов. ИБ на БСП обаче смята, че "нищо фатално не се е случило".

Оставки няма да има, съобщи Найденов. Няма да се иска вот на доверие от Националния съвет на БСП, какъвто се очаква да бъде насрочен до две седмици.

Попитан дали са постъпвали искания от членове на партията за оставката на Сергей Станишев, Найденов отговори, че са постъпили едно-две писма с подобно искане, но уточни, че писмата в подкрепа са много повече.

Според източници на Mediapool членовете на ИБ са се обединили около мнението, че електоратът на БСП възприема сегашното управление като управление на ДПС.

Констатирано било, че пенсионерите и селата не са били мобилизирани да гласуват на европейските избори, тъй като Европейският съюз бил неразбираема тема за тях, и го схващали като противник на Русия.

В понеделник и вторник областните структури на БСП ще трябва да излязат със свои анализи за изборната загуба, а след това ИБ ще се събере отново да ги анализира.

Междувременно агенция "Галъп" излезе с проучване, според което мнозинството българи нямат доверие в кабинета, както и в премиера Пламен Орешарски. 46% от участниците в изследването заявяват категорично, че не се доверяват на намеренията и плановете на правителството. Кабинетът се ползва с подкрепата на едва 17.5 на сто от респондентите.

Най-голямо доверие в правителството имат възрастните - на 75 и повече години. Подкрепящите кабинета "Орешарски" са предимно жителите на селата и тези с основно и по-ниско образование. Най-яростните му критици са младите - на възраст между 18 и 24 години, хората със средно и по-високо образование, както и жителите на София, според проучването, направено по поръчка на бТВ.

mediapool.bg