Кламер БГ - Новини: "Особена ирония". Леко разногласие в управляващата коалиция за Северна Македония

"Особена ирония". Леко разногласие в управляващата коалиция за Северна Македония

България

|
Вт, 04 Ян 2022г. 13:29ч.
"Особена ирония". Леко разногласие в управляващата коалиция за Северна Македония

Сн. ЕПА/БГНЕС

Очаквано в управляващата коалиция се стигна до разногласие по темата за Северна Македония, но засега няма сблъсък и четирите партии остават на твърда позиция, че Скопие трябва да изпълни българските изисквания, за да се придвижи към Европейския съюз.

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" отхвърлиха идеята на лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов промяната на българската позиция за Скопие да бъде обвързана и с падането на визите за САЩ и приемането на страната в Шенгенското пространство.

Андрей Гюров от "Продължаваме промяната" коментира пред Нова телевизия, че на международно ниво подобно обвързване не работи.

"Нашата позиция е много ясна – имаме стратегия как разговорите със Скопие да се водят на по-интензивно ниво и на по-широка плоскост- и то не само за история, което да помогне да сближим позициите", посочи Гюров.

В същото време той отбеляза, че кабинетът ще работи и за падането на визите и за приемането на страната в Шенген.

"Ако спазим принципите в коалиционното споразумение и се преборим с корупцията, ако изведем върховенството на закона на по-високо равнище – това са мерки, с които България ще бъде приета в Шенгенското пространсво и ще може да се пътува до САЩ без визи", каза той.

Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов от своя страна определи като "особена ирония" позицията на Трифонов, но също не се конфронтира с него.

"Темата за членството на Северна Македония в ЕС е изключително важна за България. Трябва да се отнасяме сериозно към този въпрос и да защитим националните ни интереси. Той иска да каже на нашите западни партньори, че там, където ние имаме интерес, ни подрязвате, а иначе ни натискате", каза Атанасов и отбеляза, че България е под силен натиск.

"Не виждам нищо лошо в това, което е казал. Това е някаква особена ирония", добави Атанасов.

Той отбеляза обаче, че България трябва да работи за стабилност на Балканите.

"Много е важно от геостратегическа гледна точка. Трудни са Балканите".

Стратегията на правителството е да засили преговорите със Северна Македония, като започнат да се водят между пет работни групи, засягащи въпроси не само от историята, но и от културата, бизнеса и други. Премиерът Кирил Петков по-рано дори даде срок от шест месеца, в който кризата трябва да бъде регулирана.

Следващата седмица се очаква да се проведе и заседание на Консултативния съвет по национална сигурност към президента по темата, на който вероятно също ще има различни нюанси в позициите на различните партии.

И четирите не приемат допускането на компромиси към Скопие и настояват македонците да започнат да изпълняват българските изисквания, за да одобри България преговорната рамка на страната им за ЕС, но "Има такъв народ" и БСП са далеч по-твърди в тона към Скопие от ПП и ДБ, които настояват за намирането на бързи решения, които да позволят евроинтеграцията на региона.

Този месец се готви и среща между Кирил Петков и новият премиер на Северна Македония Димитър Ковачевски, който ще замени на поста Зоран Заев.

Македонските управляващите възлагат силни надежди на новото правителство на Кирил Петков, като се възползват и от силния натиск на САЩ, ЕК и някои европейски държави към България. Засега обаче новото правителство не показва, че е готово да "пусне" Скопие, ако не започне да изпълнява българските изисквания.

mediapool.bg