Кламер БГ - Новини: Основният свидетел срещу Иванчева: Ако бях на мястото на Пламен Георгиев, щях да си разбия барбекюто с чук

Основният свидетел срещу Иванчева: Ако бях на мястото на Пламен Георгиев, щях да си разбия барбекюто с чук

България

|
Пон, 23 Септ 2019г. 10:46ч.
Основният свидетел срещу Иванчева: Ако бях на мястото на Пламен Георгиев, щях да си разбия барбекюто с чук

"Бих си купил един 14-килограмов чук-вария, бих ви поканил, ако общината извади становище, че постройките са незаконни, бих ги бутнал лично".

Така основният прокурорски свидетел срещу Десислава Иванчева и кандидат за общински съветник Александър Ваклин отговори на въпрос как би решил казуса с терасата на бившия шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев. Някогашният ръководител на антикорупционната комисия подаде оставка, след като срещу започнаха проверки заради жилището му в столичния кв. „Гео Милев“. След като се отказа от КПКОНПИ, Георгиев бе назначен за консул във Валенсия, но още не е поел поста, тъй като продължава да е прокурор.

Разследването срещу Иванчева, завършило на първа инстанция с 20-годишна присъда за подкуп, засега е единственият по-сериозен успех, с който КПКОНПИ може да се похвали. Ваклин бе основният прокурорски свидетел по делото. Той твърди, че е бил изнудван от Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и бившият кмет на „Младост“ Петко Дюлгеров. И тримата бяха осъдени на първа инстанция. В момента Иванчева е кандидат за кмет на София, а Петрова - на "Младост".

Чук и барбекю

"Той си е купил, доколкото разбрах от медиите, него не го познавам, апартамента с пристройките. Ако бях на негово място, бих си ги бутнал лично пред вас, защото в крайна сметка две барбекюта са несериозни, за да бъдат предмет на такъв скандал", каза Ваклин пред бТВ.

В началото на скандала Георгиев твърдеше, че не е декларирал терасата-покрив, защото я счита за обща част, въпреки че само той има достъп до нея. След проверки районната община в „Слатина“ излезе със становище, че постройките му са незаконни. То бе отменено от бившия шеф на строителния контрол арх. Влади Калинов, което коства оставката му. Казусът отново бе върнат в районната община.

На страната на разума

Ваклин, който е строителен предприемач, се кандидатира за общниски съветник, защото на тези избори се появили доста странни платформи за "дясна София".

"Заговори се за национализация, за принудителни публично-частни партньорства, за промяна на предназначения насилствени, доста странни хора се явиха за кандидат-кметове", каза Ваклин.

Според него кандидатите не наблягат достатъчно на общинския съвет.

"Аз реших да се включа в тази кампания на страната на хората със здрав разум", обясни Ваклин. Той единствен кандидат, издигнат от иницативен комитет в състав – двама приятели и съпругата му.

Да влезе сега, не бих я познал

Ваклин отрече да познава жената до зам.-главния прокурор и единствен кандидат за шеф на държавното обвинение. За връзка между тях се заговори преди няколко месеца, след като ФрогНюз съобщи, че Детелина Ханчева е била съдружник с Марио Кърковски, който пък е бил бизнес-партньор на Ваклин. Изданието съобщи, че Ханчева си е купила апартамент от Кърковски. Проверка показа, че бизнесменът и Гешев са близки приятели.

"Не я познавам жената, ако сега влезе в студиото, няма да я позная", заяви Ваклин. Той каза, че Ханчева никога не си е купувала жилище от него.

Ми аз пуснах към канцеларията

Бизнесменът, който преди няколко седмици имаше среща с Гешев и главния прокурор Сотир Цацаров, обясни, че я е поискал, за да се оплаче от начина, по който някои електронни издания се намесвали в личния му живот. Той обясни, че имало лъжи, закани и заплахи.

"Моля главния прокурор да инциира със своето влияние законодателни промени във връзка с налагането на някакъв контрол върху този тип публикации", обясни бизнесменът.

Подобни срещи са изключителна рядкост и досега не е съобщавано ръководството на прокуратурата да се е срещало с основен свидетел по шумно дело. Ваклин обаче обясни, че е поискал да бъде приет по обикновения ред.

"Ми аз пуснах към канцеларията на главния прокурор, може да пробвате, предполагам, че и вас ще ви приемат", каза той и допълни, че не води дела срещу медиите, от които е недоволен, защото не вижда смисъл в това.

mediapool.bg